II. Whisky Show Budapest - Legyél naprakész !
0001. december 03. írta: Barman's Choice

II. Whisky Show Budapest - Legyél naprakész !

 

Az utolsó órák a második budapesti Whisky Show előtt ! Elkészültek a szemináriumok végső időbeosztásai és már látható a kiállítók stand térképe is . Ebben a bejegyzésben pár mondatban igyekszem naprakésszé tenni az olvasót ,hogy aki még új a whisky világában az megfelelő tájékozódással válogathasson , aki pedig régi rajongója a whiskynek az pedig képben legyen , hol is tart az élet kedvenc lepárlója körül .

Mivel a Maltbank Herald skót single malt whisky blog , ezért a Whisky Show kínálatából a skót malátákat vesszük szemügyre . Itt van a Whisky Show honlapján közzétett stand térkép . Haladjunk e szerint mi is .

 

 

A terem bejáratától balra , a második számú stand az első skót whisky kiállító asztal . Glenfarclas Distillery . A Glenfarclas szakembere talán az , aki a skót szakemberek közül a legtöbbször járt Magyarországon . Előadások ,kóstolók a magyar szaküzlet szervezésében , tavalyi show  , idei show ahol találkozhattunk, találkozunk majd vele . Akit képvisel , a skót whisky történelem egyik legtiszteletreméltóbb családja , a Grant familia . Itt figyelni kell , hiszen a másik nagy név, a Glenfiddich tulajdonosa is Grant családnévvel bír ,de esetünkben a J. & G. Grant cégről van szó . A Glenfarclas a mai napig az alapítók egyenesági leszármazottainak irányítása alatt áll . A lepárló a Speyside egyik ékessége ,pazar látogatóközponttal . A single maltjaik védjegye az elképesztően magas minőségű ex-sherry hordós érlelés . Többnyire oloroso hordókat használnak ,azokból is a single maltokhoz első és másodtöltésűeket . Ez azt jelenti ,hogy a sherry után ha whisky a következő alkohol ami a hordóba kerül ,first fill azaz elsőtöltésű hordóról beszélünk , majd ha ugyanazt a hordót másodjára is használják whisky érlelésre akkor second fill-ről beszélünk . A refill hordó az amikor harmadszor is használatba kerül ugyanaz a hordó . A Glenfarclas idén ünnepli 175. évfordulóját . Elképesztő kor egy működő üzemnél ! A 175 . évforduló tiszteletére a lepárló megjelentetett egy 175th Anniversary nevű maltot , aminek a sajátossága , hogy hat évtized raktárkészletéből válogatták ki eme házasítás maltjait . Ugyancsak az ünnepi alkalomra jelent meg egy Chairman1s Reserve nevű palackozás , amelyben szereplő maltok össz érlelési kora 175 év . A Glenfarclas speciális sorozata a Family Cask nevű széria . 1952 - től datált hordókból válogatja ki a család minden évben azokat ,amelyeket kiváló minőségű single cask sorozatában mutat be a nagyközönségnek . A Glenfarclas alapkínálatában szerepel 10, 12, 15 , 21 , 25 , 30 és 40 éves single malt . A hordóerősségű Glenfarclas 105 a  piac egyik legkiválóbb cask strength sherried malt whiskyje . A budapesti rendezvényen Ian McWilliam úr a Glenfarclas képviseletében két előadást is tart majd . Először 12 órától az "A" teremben " Az árpától a pohárig " címmel , majd ugyan ebben a teremben 19.30 -tól  " At cask strength 2 címmel . Utóbbi a Family Cask pár példányából álló előadás lesz .

A Maltbank Heraldon itt olvashatsz a Glenfarclasról:

- Glenfarclas 175th Anniversary

- Glenfarclas Family Cask ITT és ITT

 

A következő stand ,a 3-as számú , az Arran Distillery asztala lesz . Róluk pár napja már volt egy bejegyzés, a Budapesten a lepárlót képviselő Paulina Kwiatkowska sales managerrel beszélgettem . Az Arran egy gyönyörű kis sziget egyetlen lepárlója . Viszonylag fiatal , tavaly ünnepelte 15. évfordulóját a termelés meginditásának . Az Arran a skót whisky régiókon belül a Highlandhez tartozik , ugyanis az Island azaz a szigetek , mint például Skye, Orkney , Jura és Arran nem kaptak önálló régiót . Az Arran single maltok jellemzően tőzegmentes maltok , Skócia legtisztább vizét használják a termelés során . Töretlen fejlődés jellemzi a céget ,és a kezdeti tucatnyi és változó minőségű utóérleléseik után mára egy letisztult és egyre minőségibb kínálattal vannak jelen mindenhol , ahol a skót whisky csak jelen lehet . Tavaly került be az alapkínálatba a 14 éves változat ,fut egy három szereplős utóérlelés sorozatuk ,egy Icons nevű variácókból álló mini sorozatuk,prémium single cask kiadásaik. A következő nagy lépés majd a 18 éves Arran megjelenése lesz .A Whiskynet nagyon színes kinálatot tart az Arrantól .A lepárló képviseletében Paulina Budapesten egy nagyon naprakész sorral mutatja majd be az Arrant  az "A" teremben 13.30 -tól. A sorban szerepel majd a Machrie Moor nevű tőzegelt variáció második kiadása és a vadonatúj 12 éves hordóerősségű Arran is . Utóbbi a világpremierrel szinte egyidőben kóstolható Budapesten !

A Maltbank Heraldon itt olvashatsz az Arran Distilleryről:

- Beszélgetés Paulina Kwiatkowskaval az Arran új korszakról

- Arran Machrie Moor

- Arran Sleeping Warrior

- Az Icons of Arran legutolsó tagja

- A három Arran finish

 

A következő stand ami skót single malt whiskyt kínálhat , a Diageot képviselő Zwack Nyrt.-é. A Diageo a skót whisky piac legnagyobb szereplője . 28 lepárlót tulajdonol , az éves kapacitása meghaladja a 92 millió litert. Ezzel 31 % felett van a részesedése a piacból . A legismertebb nevek nyilván az ő kínálatukban vannak . A whisky boom legnagyobb haszonélvezői is a Diageo lepárlói , hiszen több millió fontos felújítás zajlik a Caol Ila, majd a Dailuaine és a Glen Ord területén,sőt hallani ,hogy a Mortlach is megújul. A képet árnyalja ,hogy egy nagyon magas beosztású diageos szakember egy konferencián végleg tisztázott egy kérdést . Azt mondta a hallgatóknak , hogy a Diageo egy blended whisky gyártó cég. Nem azért gyártanak single maltokat ,hogy a single malt rajongók azt élvezzék . Nem is nekik gyártanak . A Diageo a blendjeihez gyárt single maltokat. Világos ,tiszta beszéd de sajna kevés örömet tartogat a mezei malt rajongó számára . De a Diageo single maltjai közt azért rendszeresen vannak kiváló whiskyk. Lagavulin , Caol Ila , Talisker ,Clynelish ,Mortlach ,Linkwood ,Dalwhinnie , Oban ,Cragganmore ,Blair Atholl ,Glen Ord,Cardhu ,Glenkinchie ,a régi Brora, Rosebank és Port Ellen készletek , hogy csak a legnagyobb neveket említsük .

A Maltbank Herald írásai a Diageo single maltjairól

- Diageo Special Release 2011

- A Dailuaine Distillery megújul

- A Caol Ila fejlesztése

 

A 6-os számú stand a Glenfiddich brandé . A világ legnagyobb mennyiségben eladott single maltja a Glenfarclashoz hasonlóan családi kézben van . Jellegzetes háromszög alakú palackja a világon mindenhol megtalálható . Az alapkínálata 12,15,18,21 és 25 éves maltokból áll.A 14 éves variáció Rich Oak néven fut ,utóérlelését új tölgyhordókban töltötte . 19 éves a legutóbbi madeira érlelésük az Age of Discovery név alatt. Luxuskategóriás termékük a 40 és 50 éves Glenfiddich. Az utóbbi évek legjobb Glenfiddich palackozása egy katasztrófa eredményeként alkotott Snow Phoenix. A Glenfiddich is tart előadást , a helyszín a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása