Nem kellenek feketék - Speyside Beinn Dúbh
2015. augusztus 31. írta: Barman's Choice

Nem kellenek feketék - Speyside Beinn Dúbh

Gondolkoztam rajta , hogy meghagyjam e a bejegyzés címében a Hell's Angels utalást a hivatalos Speyside Distillery értesítőből vagy álljak e ellent a modern világ kattintásokban mért talmi sikereinek ,aztán arra gondoltam, hogy legalább egy dolog legyen jó abban ha valakit a cím késztet arra , hogy megnyissa ezt a posztot. Hogy elmondhassam , a fekete rossz !

( update: mégis levettem a Hell's Angles' share címet , az igazi Hell's Angels iránti szimpátiám miatt )

Nem túl elegáns egy single malt whisky megjelenése kapcsán kinyilvánítani ha az ember azt gondolja a termékről , hogy csapnivaló . De jelen esetben sem a lepárló , sem a termék , sem a lepárló mögött álló üzleti koncepció nem az amit tisztelni tudok . Elnézést talán csak azoktól kérnék akik szakmájukat ebben a lepárlóban végzik és abszolút nem tehetnek arról , hogy a tulajdonosok mit rendelnek a termelőegységtől és azt hogyan adják el.

Na, kezdjünk is bele gyorsan hogy minél előbb befejezhessük ezt a posztot ! A történet 1996-ban kezdődik egy másik lepárlóban mint amirről a "kirekesztő" véleményem fentebb kifejtettem . A Mannochmore Distillery húsz évvel ezelőtt megjelentetett egy single malt whiskyt Loch Dhu név alatt . A "Barman's Choice " olvasói az évek alatt annyira már kikupálódtak gael nyelvből , hogy nélkülem is lefordítsák mit jelent ez a név de itt a magyarázat azoknak akik a Hell's Angels miatt kattintottak. A Loch Dhu annyit tesz fekete tó . És megfogtok lepődni , a név azért nem Mannochmore mint az általában megszokott ha egy lepárló whiskyt ad ki , mert szerintem ők sem merték bevállalni, hogy ehhez a nevüket adját. A whisky ugyanis fekete volt . Szó szerint fekete . Mint valami nagyon híg, erős alkoholos kávé .Hogy hogy lehet egy whisky fekete ? Elvileg ha telebaszod karamellel azért nyilván a szín erősen sötét lesz de ez önmagában nem elég . Viszont ha mellette atom szénné pörkölt felületű dongákból készült hordóban érleled , máris közelebb kerülsz a sötétség legbrutálabb árnyalatához . Na ez volt a Loch Dhu . A Mannochmore előtte sem volt egy sokra tartott lepárló de ezzel a whiskyvel sikerült figyelmet generálnia. A valaha volt egyik legrosszabb , legihatatlanabb whisky lett a Loch Dhu. Fogalmam sincs , hogy ez volt e a cél marketing szempontok alapján vagy komolyan elhitték , hogy valami újat és jót sikerült alkotniuk. Én kóstoltam a Loch Dhu-t, kiváncsiságból és nagyjából annyit tudok mondani róla, hogy egy olyan ital aminek az " annyira rossz , hogy az már jó " elv alapján megvan a maga kultusza de ha egy normális single malttal hasonlítjuk össze akkor egy szar, szemét ital.Rothadó gyümölcsök,égett bakelit ,szója ,fújj.Ennyi.

Na, folytassuk, mert a java csak most jön ! Nem sokkal a Loch Dhu kétes hírneve után egy lepárló Aviemore-ból megjelentetett egy hasonló feketeséget , hasonló dizájnnal Cú Dhub néven. A név annyit jelent fekete kutya és a kiejtése nagyjából az , hogy kudúú . Még azt a koncepciót is lenyúlták a kétes hírű elődtől azzal, hogy az italt ők is a fiatal fogyasztóknak célozták lévén ez valami új és szokatlan . Tény és való , hogy a Cu Dhubh sokkal emészthetőbb volt mint a Loch Dhu , de ismétlem magam, mi már egy másik ligában játszunk. Ez a whisky viccnek jó , másra nem nagyon . Az meg , hogy valaki majd leírja, hogy neki tetszett , hát ez van. Én ilyen-olyan  "- ista" vagyok a véleményeim alapján bizonyos körökben de mindig azt mondom az én radikalizmusom sokkal toleránsabb mint a toleránsoké mert nem vitatom el a jogukat , hogy úgy és arról formáljanak véleményt amiről csak akarnak . Ha ízlik ,lelked rajta. Szerintem meg hagyjál fel a single malt fogyasztással ilyen kifacsarodott ízléssel . De éljen a szabadság . Ugass le aztán igyál Cú Dhubh-t.

cuDe mi van még ami ellenszenvemet táplálja a Speyside Distillery iránt ? Itt van rögtön a neve . Azért ennél "aljasabb" marketingtrükköt arra , hogy a szemetemet eladjam a skót whisky világában !? Maga a lepárló a múlt század hatvanas éveiben készült el ( értsd 1960-as...) de single maltot először 1999-ben jelentetett meg . A whisky neve Speyside volt , belekötni nem lehet, hát ez a neve a lepárlónak, van ez így. A Speyside malt whisky azóta is elérhető a szupermarketek polcain, olcsóbb mint a Jura , a neve meg van elég hívogató ,hogy a teszkó sapiens vegye is . Ha meg nem ezen a néven akkor Drumguish név alatt . Azok is ők . Szóval a Speyside Distillery egy olyan brigád aki mindig a máséra kapaszkodva közlekedik . Mindegy mi az ,név, híres vagy hírhedt figyelem  a lényeg,hogy le lehet másolni és jön a pénz . A lepárló technikai felszereltsége sem az ahogy egy lepárlót az ember álmaiban elképzel , egy modernebb sufnituningként írhatnám körül . Benne minden előítéletemmel.

Ez a csapat most úgy érezte eljött az ideje ismét felkavarni az amúgy nem is álló vízet és a tiszta tóba egy sáros bakanccsal egy fekete törmeléket rúgni. Ezúttal az évente megrendezett skócia Harley -Davidson vonulásra szálltak rá . Ez a motoros felvonulás Aviemore-ból indul , ami tulajdonképpen a Cairngorm National Park "székhelye" . Nagyjából ez a skót Galyatető . Aviemore amúgy szép hely, havas hegycsúcsok ,a  téli sportok mekkája, síparadicsom, egyedi élővilág. Meg évente a "pokol angyalainak" felvonulása. Nagyjából annyi közük van ezeknek a hétvégi Harley fanoknak a Hell's Angels klubokhoz mint a Cú Dhubh-nak a single malt whiskyhez . Technikailag igaz, a gyakorlatban vicc.

Az új whisky a Speyside Distillery üzletembereitől a Beinn Dhubh nevet kapta , ami annyit tesz fekete hegy . Ez a neve gael nyelven a Cairngorm legmagasabb csúcsának . Fantáziadús ,nem ?

A whisky ismét fekete , kihasznál minden sztereotípiát amit a színe és az aktuálisan kibökött esemény sugallhat . Pörkölt ex-port cask volt az otthona , a víze a Cairngorm tiszta forrásaiból származik . Ez a kettő ami érdekes tény lehet ezzel az itallal kapcsolatban .

beinn-dubh

Szóval pajtik , egy a lényeg. Ha egy whisky fekete az jó nem nagyon lehet . Mondjuk ki, rossz. Viccnek jó , megtréfálhatsz vele valakit de mi a francnak szórnád el a pénzedet szarra , ha ugyanezért már megkapsz valami jót is. Különösebb egyéb hozzáfűznivalóm nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása