Springbank beharangozó
2012. szeptember 04. írta: Barman's Choice

Springbank beharangozó

Érdekes palackozasokkal készül a Springbank Distillery az őszre és a 2o13-as évkezdetre .

Nézzük megjelenési sorrendben . Októberben folytatódik a lepárló " Wood " sorozata . Ebben az időről időre bővülő szériában a campbeltowni vezérmalt különböző idejű extra érlelést kap , változatos hordófajtákkal . Persze ezt is a megszokott " springbank-es " stílusban . Nem lacafacáznak pár hetes vagy hónapos finiselésekkel , hagyják érlelődni a maltot akár évekig is az adott hordóban . És van benne valami báj , hogy nem sokat szórakoznak azzal sem , hogy csinos körítéssel adják el az elkészült variációt . Szimplán lepalackozzák , tessék , itt van , így sikerült . Legyünk őszinték , hol jobban, hol kevésbé . De személy szerint én kedvelem a Springbank , Longrow érleléseket . Pedig nem vagyok alapvetően nagy barátja az ilyen palackozásoknak . De a lepárló stílusához igazodva, már nem is akarok nem elfogultnak tűnni . Ez van:)

Nos,tehát októberben a korábbi bourbon , rum , sherry , port , boros és egyéb párlatok hordói után jön a Springbank 12 year old Calvados Wood . A calvados egy francia almaborból készült párlat , a nemzetközi italkultúrában közismert . Nem túl gyakori és valljuk be, nem túl sikeres kombinációkban bukkant fel eddig a skót single maltok kapcsán . A Springbank már használt calvados hordót korábban , ha jól tudom két éve a szokásos személyzetnek palackozott alkalmi kiadásokban volt calvados érlelés. De most elérhető a nagyközönség számára is hamarosan .

Időrendben tovább haladva , sőt talán elsőnek ezt kellett volna említenem , hiszen napokon belül kezeim közt tudhatom, jön egy Longrow érlelés . Az mindig kiváncsivá tesz . Ezúttal is egy kis furaság . Egy 11 éves Longrow , ami első hét évét refill bourbon hordóban , maradék négy esztendejét pedig egy ausztrál borászat cabernet sauvignon hordójában töltötte . Az ausztrál borászat neve Angove's Long Row . Máris érthető :) A whisky 9ooo palacknyi mennyiségben jelenik meg , alkoholerőssége 52.1 % -os .  A külső megítélést most nem vállalnám magamra...Nézzétek csak:

Van egyéb érdekesség is . Elbúcsúzunk a Longrow CV-től , helyébe lép egy Longow . Csak így , simán , egyszerűen , Longrow . 46 %-os alkoholerősség , megújult külső és nyilván a szokásos longrow-s karakterek . Íme :

2o13 januárjában pedig jön amit nagyon várok már , a Longrow 1o year old Rundlest & Kilderkins . A nagytestvér Springbank hasonló nevű és típusú kiadása imádnivalóra sikeredett . Már akkor azonnal felkerestem a " campbeltowni emberem " és érdeklődtem , lesz e Longrow hasonló variációban . A válasz  " ki tudja? " volt,ami tökéletesen jellemzi a Springbank stílust . És ezt tessék nem pejoratíve érteni :) A válasz tehát hivatalosan is megérkezett . Lesz !!!!

És akkor pár szó a jövőbeni Springbank palackozásokról is . Az októberi Calvados Wood után , egyidőben a Longrow R & K kiadással érkezik egy 21 éves Springbank . Egészen belejöttek a srácok , hiszen az utolsó nagy dobás a félszigetről pont egy 21 éves palackozás volt . Akkor a hírnév és az ár volt inkább ami izgalomba hozta az érdeklődőket és akkor a túlspilázott 21 yo háttérbe szorította a drága kis Springbank R & K -t . Most a hírek szerint ismét egy Rundlets & Kilderkins palackozással egyidőben jön ki a nagyágyú , de részemről ezúttal csakis a kishordós Longrow-ra fogok koncentrálni .

Egy biztos . Aki a Springbank-et szereti ,tiszteli annak lesz miből válogatnia az év végéig .

És ez számomra nagyszerű .

Mikor lesz már január ???

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.09.04. 20:55:09

Szerintem ezek hozzánk nem nagyon jutnak el - sajnos, mert én biza' igencsak szeressem a lepárló termékeit!

barman 2012.09.05. 11:00:46

Ha van otthon Longrow CV akkor az új Longrow szerintem biztosan lesz .

Fezmin 2012.09.05. 20:34:29

Hát mondjuk az annyira nem hozott tűzbe. :)
süti beállítások módosítása