A felföldi - GlenDronach The Hielan 8 Year Old
2015. május 29. írta: Barman's Choice

A felföldi - GlenDronach The Hielan 8 Year Old

A GlenDronach Distillery 2008-ban került a BenRiach Distillery tulajdonosainak érdekeltségébe . Ma már tudjuk , hogy ez volt az elmúlt évtized legjobb döntése ami a skót whisky világában történt . A csendes , eldugott ,klasszikus felföldi lepárló az új gazda érkezése előtti évtizedeket épp csak átvészelte egy amúgy a szakmában nagyágyúnak számító tulajdonos alatt . A Pernod Ricard mondjuk ki nyíltan , nem sokra tartotta a GlenDronach maltjait . Nyilván jól jöttek a blendjeikhez de soha nem mutatták meg a közönségnek mit is rejtenek a GlenDronach raktárai és ezáltal maga a GlenDronach sem tudott igazán kiteljesedni.Bár a whiskyt ismerték a nagyvilágban , különösen a sherry hordós érleléseiket tartották nagyra de a korábbi tulajdonosok mégis azt gondolták az olcsóbb bourbon hordó bőven elegek lesznek ahhoz amire a GlenDronach nekik kell.

A lepárló aztán egy remek üzleti meglátásnak köszönhetően alig egy évizede kiváló kezekbe került. A BenRiach mögött álló szakemberek pontosan tudták mit kell kezdeni a GlenDronach stílusával , hogy az ne csak visszatérjen a whisky térképre hanem soha nem látott minőséget produkáljon . Az első perctől kezdve kinyilvánították , hogy a GlenDronach a sherry hordós érleléseivel igyekszik majd helyet találni magának a piacon . Egészen addig az erősen sherry érlelt maltok rajongói a Macallanre , Aberloura , Glenfarclasra esküdtek . Aztán jött az új GlenDronach sor a raktárkészlet sherry hordóiból válogatva és köszönhetően a 15 éves Revival elképesztően jól pozicionált whiskyjének azonnal tarolt. Azóta a GlenDronach megingathatatlanul trónol azon a trónuson ahol addig egy Macallan ült. Azért ez nem semmi ! A portfólió azóta nem csak tartja a minőséget , de rengeteg single cask vintage kiadással is bővült amik szintén ot vannak a sherried maltok élvonalában . A szimpátiát a GlenDronach iránt tovább növeli a tény , hogy 30-40 éves whiskyjeik bár nem olcsók , kellő exkluzivitással és visszafogott eleganciával reprezentálják a márkát , szemben a felhúzott orral pimpeskedő Macallan agyament árazású kristálydekantereivel szemben.

A tulajdonosok idén a BenRiach kapcsán már elmondhatják ,hogy sikerült megjelentetniük az első saját lepárlású korjelölt maltjukat és a GlenDronach kapcsán sem kell már sokat várni hasonlóra. Talán ennek előfutára lehet az a whisky ami ma jelent meg a szedervölgyi főzdétől . Bár utalás nincsen rá ,hogy ez az ital már a nyolc évvel ezelőtti váltás után készült , az sokat elárul a dolgokról , hogy a korjelölés nélküli cask strength sorozat fiatal maltjai igen szép munkák.Most pedig itt van egy whisky amelyik egy deklarált főhajtás a tulajdonosoktól saját lepárlójuk iránt , megfelelő és a megszokott visszafogott módon utalva annak klasszikus felföldi minőségére . Az új whisky címkéjén a " The Hielan 8 Year Old " nevet viseli . A hielan egy skót kifejezés a felföldire, a highlanderre . A nyolc év mögött valójában talán nem is kell sejtenünk semmi egyebet mint egy piaci résbe való belépést. A Nas palackozások és a klasszikusan 12 évtől kezdődő korjelölés közé pont befér egy 8 yo . Főleg ,hogy a legtöbb lepárló köszönhetően az iparág korábbi marketing ügyeskedéseinek épp a saját maguk által kreált " az idősebb a jobb, a korosabb az értékesebb " csapdába esett . Bár most pont ezek a lepárlók hangoztatják ,hogy a kor nem számít, azt egyik sem meri bevállalni,hogy ráirja a palackra a magas árcédula mellé ,hogy mennyi idős a whisky amiért fizetünk.

A GlenDronachnak nincsenek ilyen gondjai . Már a single cask palackozásoknál is kiderült , hogy a 12-14 éves cuccaik is jók és a 15 éves Revival sem épp matuzsálem korú . Aztán a Cask Strength kiadásoknál már egyértelmű volt, hogy a fiatal cuccaik is igen jók . Evidens,hogy akkor kihasználják a piaci viszonyok adta lehetőséget és ötvözik saját értékükkel. Tessék , itt egy korjelölt 8 éves whisky , hivatalos kiadás , fricskaként egy régi névvel ellátva .

hielan2

Bár a Hielan nem tisztán sherry érlelt whisky ( ex-bourbon és PX-Oloroso kombó ) mint ahogy a GlenDronach igazi karakterére fentebb hivatkoztam és tudjuk azt is, hogy a szabályok szerint mindig csak a legfiatalabb whisky kora kerülhet a címkére ( ergo lehet , hogy a Hielan minőségét is megdobja pár liternyi öreg ital,nem tudjuk ) és még csak nem is természetes hordóerősségű ( 46 % -al jelenik meg ) az aromái igenis nagy whiskyvé emelik .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2015.05.29. 10:53:17

Nekem az Octarine is tetszett, az is hasonló lehetett.
süti beállítások módosítása