Felfrissül a természet - The Glenlivet Nádurra Oloroso
2014. április 26. írta: Barman's Choice

Felfrissül a természet - The Glenlivet Nádurra Oloroso

 

A világ második számú single maltja , eladások tekintetében , a The Glenlivet . Ennek megfelelően a whiskyjük általában egy unalmas , átlagos , kommercionális ital . A Glenfiddich 12 évese és a Glenlivet 12 évese a single maltok tömegtermékei . Nem szép dolog így beszélni róluk , de minek álszenteskedni, ha egyszer így van . Ami nem jelenti azt , hogy a fent említett whiskyk rosszak. Egyszerűen csak érdektelenek a sok egyéb ,izgalmas malt whisky mellett . Igazságtalan lennék , ha a véleményemet a teljes The Glenlivet ( vagy Glenfiddich ) szortimentre kivetíteném . Azért is , mert vannak még jópáran a skót single malt whisky piacon , akik hasonlóan átlagos terméket árulnak a saját kategóriájukban , csak épp kreatívabb módon etetik meg velünk "különlegességüket" . És azért sem akarnám mindegyik Glenlivet palackra ( vagy Glenfiddichre ) ráhúzni a tömegtermék jelzőt , mert vannak azért szép kreációik is . Mint a The Glenlivet Nádurra . Ami most új koncepcióval jelentkezik .

A Nádurra annyit tesz , természet . Vagy természetesség . Ezzel a fantázianévvel dobta piacra 2005-ben a Glenlivet a first fill bourbon hordós érlelését , 16 éves korral , non chill jelzéssel , adagolva ( batch ) . A whisky hordóerősségű volt, 54-58 % közt mozgott , batch-től függően . Ez egy nagyon jó kis Glenlivet volt , a tizenhat évéhez képest pedig korrektül beárazott termékkként ismerhettük meg . Ezután a palackozás után a Nádurra megjelent a travel retail szegmensben is , azonban a vámmentes üzletek polcain már csak 48 %-os alkoholerőséggel volt kínálatban . 2009-ben megjelent egy évjáratos kiadás, a Nádurra Triumph 1991 , ami első körben az amerikai piacra ment , maradt 48 %-os az alkoholerőssége, viszont csak egy típusú árpát használtak hozzá . Innen a Triumph név, az árpa fajta után. A Nádurra Triumph két évvel idősebb verzió volt az eredeti Nádurra-nál .

Most a The Glenlivet egy új koncepciót húz rá a Nádurra márkára . Májusban elkezdenek egy hordóvariációkra alapozott szériát a márka neve alatt . Ennek első palackozása egy first fill oloroso érlelt Glenlivet , a travel retail piacra irányítva . Az alkoholfok továbbra is 48 % -os , viszont szeptembertől lesz egy brit és egyéb európai , nem travel retail piacra szánt verzió hordóerősséggel . Felfrissült a csomagolás is , hangsúlyosabbá váltak azok a szimbólikus kreatív dizájnelemek , amik a Glenlivet által megcélzott malátawhisky rajongóknak üzennek . Így a hordóformájú pecsételés , a batch számok erőteljessége , a látszólagos letisztult egyszerűség , ami üzeni , hogy a lényeg a palackban van . Megmondom őszintén , nekem a full sherry érlelt Glenlivet , ezzel a megjelenéssel, pláne a Nádurra minőségében, és főleg majd hordóerősséggel igen érdekesnek tűnik . A széria a hírek szerint 2015 áprilisában folytatódik , egy újabb hordóvariációval .

 

The-Glenlivet-Nadurra-Oloroso-bottle-2

 

Ha azt veszem alapul , hogy az eredeti Nádurra first fill bourbon érlelt whisky volt , most megjelenik az oloroso verzió , akkor nagyon várnék egy mondjuk egy manzanilla érlelést  . Na, a manzanilla hordókra jellemző sós aromák , na azok izgalmasak lennének a Glenlivet lágy alapkarakterével ! De ez csak egy tipp . Megannyi lehetőség adódik a pedro ximenez , a portói vagy egyéb boroshordók tekintetében . Egyelőre azonban maradjunk az oloroso változatnál . Az amúgy is népszerű mint first fill hordótípus manapság . Adott ki már az elmúlt rövid időszakban whiskyt ilyen érleléssel a Bowmore ( Devil's Cask ) , legutóbb pedig a Glengoyne ( Teapot Dram 3. ) , hogy csak a két végletet említsem .

A Glenlivet a hatalmas méreténél és a márka nagyságánál fogva kevésbé tud rugalmas lenni . Ennek ellenére vannak kreatív kezdeményezéseik ( ahogy a Glenfiddichnek is, ha már állandó párban emlegetjük a két megamalt brandet ) . A Nádurra a megjelenésekor ilyen kellemes , kreatív ajánlat volt az igazán elfogult malt whisky rajongóknak . Talán a maximum , amit abból a kategóriából egy Glenlivet kitudott hozni . Most , ahogy a természet is időről időre megújul , frissül , úgy a The Glenlivet Nádurra-nak sem volt más esélye . Itt a megújult természet első jele . Oloroso hordóból . Hajrá Nádurra !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2014.04.26. 14:48:23

Na, ez tényleg érdekesnek ígérkezik, a bourbon-Nadurra finom volt.
süti beállítások módosítása