Három új Balblair vintage
2013. december 05. írta: Barman's Choice

Három új Balblair vintage

 

Szépen építgeti a renoméját a Highland kis , északi ékszerdoboza , a Balblair Distillery . A sokáig a háttérbe szorított lepárló az elmúlt években dizájnt váltott , hitet tett az évjáratos kiadások mellett és komoly odafigyeléssel válogatta ki a hordóit . Mára az egyik legelegánsabb , legelérhetőbb árú minőségi bourbon érlelt single maltok a Balblairtől származnak a Highlandről . Óvatosan , de belenyúltak már a tőzeges variálásba is és természetesen a sherry hordóban érlelt malzjaik is a piacon vannak . Tartva a határozott tempót , igazán sajátos arculatot képviselve , újabb három évjáratos palackozással bővül a Balblair portfolió .

Az már szinte megszokottnak tekinthető , hogy amikor új vintage Balblair kerül a piacra , akkor egyszerre két-három új évjáratú palackozás jelenik meg egyszerre . Ezek egyike általában a lepárló aktuálisan legfiatalabb maltja . Most sincs másként . Az új trió benjáminja a Balblair 2003 . Összesen 18 hordónyi american oak , ex-bourbon hogshead érlelés . 46 %-os alkoholfokkal jelent meg, ahogy a Balblairnél megszokott . Ez a vintage a 2002-est váltotta . Újdonság még , hogy a Balblair 2003 Vintage is csatlakozott a prémium csomagolású termékek közé , konkrétan a doboz már nem a tetején nyílik , hanem követve a Balblair korábbi koncepcióját , elöl nyitható . Bizony , néha ilyen apró dolgok is sokat dobnak egy termék nívüjáról szóló marketingüzeneten . Kétségtelenül elegánsabb megoldás mint a megszokott kartondobozos-tetőn nyithatós .

 

2003

 

A most kiadott adag második maltja a Balblair 1990 Vintage . Ez a whisky hivatott váltani a szerintem egyik legjobb Balblairt , az 1989-est . Immár második alkalommal jelenik meg az 1990 , és a jelek szerint folytatja a '89-estől megszokott minőséget . Nem kis kihívás és örömteli , hogy a jelek szerint a '90 megugorja az elvártat . Ahogy társai is , ez is 46 % fokos , non chill és természetes színű . Nem nehéz kiszámolni, ez egy 23 éves whisky. Az első 21 évet bourbon hordóban aludta át, majd két évre oloroso butt típusú hordóba került. Összesen öt ilyen hordónyi 90-es Balblair kerül most ezzel az adaggal a nyilvánosság elé ( a shery butt hordó mérete nagyjából 500 liter , éves szinten 2-4 % az angyalok jussa ) .

 

1990

 

A következő palackozás igen tiszteletreméltó korban van . Harminc évesnek is hívhatnák , de a Balblair marad a saját útján ,ezért ez a malt a Balblair 1983 Vintage név alatt jön ki . Hasonló érlelés mint a 2003-as ,itt is 18 ex-bourbon barrell adta ezt a maltot nekünk , ami ugyancsak 46 % alkoholfokos és persze non chill, naturál . Ez az első alkalom viszont , amikor a lepárló ebből az évjáratból palackozik le whiskyt . Az 1983 Vintage a lepárló egyik ikonját, az 1975 Vintage-t váltja. Ez se kis kihívás !

1983

 

A címben három új palackozásról írtam , de van egy negyedik is . Mindenképpen kilóg a sorból , hiszen az egyik legidősebb Balblair ami eddig megjelent. Tavaly már bemutatták Amerikában , most eljött az idő , hogy a világ többi része is megismerhesse az ex-bourbon hogshead érlelt Balbalir 1969 Vintage palackozást . Értelemszerűen az alkholfok kicsit kisebb a lepárlónál megszokottól , pontosan 41.4 %-os . Figyelemreméltó komplexitás jellemzi a whiskyt , ami aa társaitól eltérően, köszönhetően korának , kissé másabb csomagolásban jelenik meg , ezzel is hangsúlyozva különlegességét . A '69 igazi ékköve a Balblair Distillery portfoliójának ( £1,300 ).

 

1969

 

A Balblair halad tovább az útján és nagyon nem érdekli , hogy az aktuális trend épp az , hogy a whiskyk mindenféle fantázianév alatt jelennek meg mert a dogmaváltás épp azt üzeni , hogy a kor nem fontos . Ami igaz is , csak épp szembe megy azzal amit eddig pont az iparág erőltetett , nevezetesen a korjelöléssel . Amíg profitált elhitetni, hogy a korjelölés arányos a minőséggel , addig az volt a fő iránya a szakmának . Pontosabban a marketingeseknek , mert a szakmabeliek tudták eddig is, hogy a fa és a minőség inkább mérvadó , mint a kor . Jellemzően most azok a lepárlók a leghangosabbak ebben a kérdésben , akik anno élenjártak a korjelölt maltok marketingjében . A Balblair azt vallja , amit eddig is . A minőség a lényeg , de bőven elég az évjárat feltüntetése a cimkéken . A Balblair pedig élenjár a vintage kiadásokban . Nem kevésbé a minőségben is . Csak így tovább, kedves kis Balblair !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadkaril 2013.12.10. 18:31:38

bocs a rettentő amatőr kérdésért, de ezt az egyet valamiért nem találtam meg a google-ben sem: mi az a vintage? (mámint whisky vonatkozásában). kösz - jó pap holtig tanul...

Péter Benkóczki 2014.01.11. 13:00:10

Évjárat, tehát, hogy mikor párolták le a szeszkót. :)
süti beállítások módosítása