Új malt a fedélzeten - Old Pulteney Vintage 1990
2013. november 20. írta: Barman's Choice

Új malt a fedélzeten - Old Pulteney Vintage 1990

A Pulteney Distillery új , limitált megjelenésű malt whiskyje tovább erősíti a márka kapcsolatát a tengerrel . Legalábbis külső megjelenésével . Az Old Pulteney single malt hol a lepárlónak otthont adó kisváros halászati örökségének állít emléket ( WK széria ) , hol a hajózás legfontosabb szárazföldi építményeinek ( Lighthouse Series ) emlékére kreál whiskyket , hol nemzetközi vitorlásversenyt szponzorál és dedikál nekik italt ( Old Pulteney Navigator ) de elevezett már az Északi-sark környékére is ( Row to the Pole ). Mindez természetes egy olyan lepárlótól , amelyiknek valóban a legszorosabb köteléke van a tengereken , a tengerekből megélőkhöz . A valaha volt heringhalászati tevékenység mára már csak történelem de az egykori drifterek legénységének ellátására épített Pulteney Distillery -hála Neptunnak - még mindig termel . A pár évvel ezelőtt megkezdett márkaerősítő kampány elérte a célját , az Old Pulteney visszahajózott az elismert malt whisky kategóriába . Ebben a kampányban bevetettek mindent, ami picit is az identitást erősíthette . A whisky és a tenger kapcsolata nem egy újonnan felfedezett kapcsolat , elég ha a Taliskerre gondolunk . De beugrik a Bunnahabhain klasszikus logója is a Kormányossal ( akik egyébként a jövő évi speciális kiadásukat a halászoknak dedikálják ) , a világkörüli vitorlásviadal szponzorációjába szintén beszálló Benromach , a dizájn tekintetében mindenképp ide sorolható Glenfiddich Age of Discovery széria is és még lehetne sorolni tucatnyi példát . Mindezek közül valóban az Old Pulteney a legautentikusabb és profi módon foglalta el a téma minden területét ,kihasználva a látványra és sztorikra épitett marketing erejét . És még egy bibliaárus is sokat segített a reputáció helyreállításában ...

A 21 éves Old Pulteney világszintűnek való kikiáltása ha egy kissé túlzó is volt , kétségtelenül pozitiv eredményt hozott a lepárlónak . Talán kijelenthető az is , hogy a whiskyrajongók világa sokkal inkább elnézőbb volt Mr.Murray kinyilatkoztatásával az Old Pulteney kérdésben mint bármilyen korábbi értékítéleteivel szemben . Ez sokkal inkább szólt magának az Old Pulteney lepárlónak , mint a tényleges minőségi megítélésnek .

A 21 éves világsikere után a legújabb Old Pulteney egy 23 éves whisky , mondhatni kortársa a bibliai sikereket elérőnek . Az új maláta nem korjelölt , a neve egyszerűen Old Pulteney 1990 Vintage . Hozza a lepárlótól elvárt tengerízű karaktereket ,a megjelenés pedig illeszkedik a márkaépítés eddigi vonalába . A fedélzeti deszkákra hasonlító címkézés és a porthole ablak egyértelmű üzenetek . Sokkal érdekesebb azonban az , hogy a nem hűtve szűrt , szinezékmentes , 46 % alkoholfokos whisky ex-bourbon és ex-sherry érlelést kapott olyan hordókban , amelyekben korábban erősen tőzegelt whiskyt érleltek . Ez nem azt jelenti , hogy a 1990 Vintage egy tőzeges Pulteney , csupán azt , hogy a 23 éves ital komplexitásához csempésztek egy kis extra izgalmat . A korábban tőzeges maltok érlelésére használt hordók alkalmazása nem tőzegelt whiskyk esetében szintén nem új technika . Még a Balvenie is kiadott Peated Cask néven hasonló érlelésű whiskyt .

De ami megkülönbözteti az Old Pulteney 1990 Vintage palackozást a hasonló variációktól , az az, hogy mind a dizájn , mind a tőzeg bármilyen formában jól áll a márkának és a whiskynek .

op1990.

op1990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2013.11.20. 13:53:37

Úúúúúúú....... :) Hol, mennyiért?

barman 2013.11.21. 03:15:20

Nagyjából ötezernégyszáz palack, az ára 120 font és egy héten belül kint lesz . Ebből európai és világpiacra is megy . Szerintem elég ígéretesen hangzik , volt már korábban példa rá ,hogy ebből az évből hoztak ki limitált ,emlékeim szerint single cask kiadást , ami ugyancsak peaty caskból származott . Az tetszett . Sőt , pár éve volt 23 éves OB, sherry és bourbon variációban is , mindkettő korrekt,jó Pulteney volt .

Fezmin 2013.11.21. 17:31:51

Igen, itt még vannak is kb 60 ezerért. :)

Fezmin 2013.11.22. 16:31:22

Azt lehet tudni, hogy milyen malt és meddig volt a peated hordóban? És hogy annak a karakteréből ez kapott-e valamit. Mondjuk nem valószínű, igaz?

barman 2013.11.24. 12:54:09

Többnyire Jura hordók mennek a mainlandre . Ilyenekről nem szivesen adnak ki infót .

Fezmin 2014.02.11. 16:42:21

Ezt kóstoltad már? Nagyon szemezek vele a Freya helyére...

barman 2014.02.12. 13:10:32

Itt van az asztalomon de egy kisebb megfázás nem engedte eddig.Szerintem jövő hét közepén megejtem.

Fezmin 2014.02.12. 18:41:44

Oké, még úgy sincs pénzem. Viszont ide csak áprilisban jön Springbank rendelés, szóval valszeg egy külföldről kell megjátszani a Hazelburn RK-t, meg a Springbank Gaja-t, meg egyebeket. :) A Hazelburn mikortól rendelhető, nem tudod?

barman 2014.02.13. 02:50:24

Hazelburn már kint van.

Fezmin 2014.02.13. 05:10:20

Ja, exchange-en még nincs.

barman 2014.02.13. 12:21:47

Nem tudom miért , már bő hete kint van pedig,ha nem több . Igaz, szinte többször kapok naprakész cuccot a kontinensről mint itt, ha nem hivatalos minta érkezik, hanem nekem kell valami.

Fezmin 2014.02.13. 12:48:52

Csak felkerül oda is - bár elméletileg ez meg a Springbank Gaja lesz itthon is, de szerintem nem kockáztatok. Majd küldök egy listát Face-n, mikre gondoltam, és melyiket nem javasolnád. :)
süti beállítások módosítása