Kortalan szarvasvölgyi válogatás - Glenfiddich Cask Collection
2013. november 11. írta: Barman's Choice

Kortalan szarvasvölgyi válogatás - Glenfiddich Cask Collection

 

Ha egy lepárló azzal a titulussal büszkélkedhet ,hogy övé a világ legnagyobb mennyiségben eladott single maltja , az legalább akkora hátrány mint előny . A Glenfiddich az a név, amit senkinek nem kell bemutatni . Megkockáztatom , ugyanolyan szinteken mozog mint bármely világbrand . Az emberek a világ minden táján tudják mi az a Coca-Cola , Pepsi , Johnnie Walker , Gillette, etc. És biztos vagyok benne, hogy a Glenfiddich is ilyen ismert név . Azonban a hátránya ennek ,pontosan az , ami a sikert hozta. Az ismertség . Mert egy ismert brand minden korszakban az állandóságot kell képviselje. Innen pedig mindig nehéz úgy elmozdulni, hogy a nivó is megmaradjon , a reputáció se sérüljön ,de mégis megmutathassa a termék ,hogy milyen és mennyi más potenciál van benne.

Ez a kérdés ha nem is ilyen hangsúlyos formában, de megérintette már a Glenfiddich maltjait is . Meg , hiszen valljuk be a Glenfiddich 12 évese a világismertség mellett kisé unalmas whisky. Van persze a 'fiddichnek is portfóliója, nem is olyan gyengécske - lásd Solera , Rich Oak , single cask és vintage kiadások - de mégis azzal azonosítja a világ amiből a legtöbb fogy . A triangle palackozású 12 évessel . Ennek és az aktuális trendeknek megfelelően , a hagyományok szellemében mégis a Glenfiddich volt az egyik első, mondhatjuk pionír , akik a travel retail jelentőségét felismerték és specializáltak termékeket erre a piacra . A vámmentes boltok polcairól ismerhetjük a 14 éves virgin oak érlelt Rich Oak kiadást is például . Most a Rich Oak elbúcsúzik , vele együtt a travel retail buliból kiszáll a 12 éves és a 15 éves Solera is . Helyükre három NAS palackozás kerül . A Glenfiddich Cask Collection így áll majd fel :

Glenfiddich Select Cask . Ez a ex-bourbon , európai tölgy és vörösboros hordóból szelektált whisky jellemzően az édeskés rétegeket , fűszerességet és egy kevéske citrust vonultat fel az aromákból,ízekből . Lágy, selymes ital .

Select-Cask

 

Glenfiddich Reserve Cask . Sherry érlelés , lágy , gazdag ízekkel.

Reserve-Cask

 

Glenfiddich Vintage Cask . Bourbon és amerikai tölgyhordós munka . Meglepő módon , ez a ritkább, tőzeges Glenfiddich maltok skáláját bővíti füstös aromáival .

Vintage-Cask

A három válogatáshoz a cég új solera kádakat épített , így nem lehet mondani , hogy nem egy komoly váltásról van szó . Az persze megint sokat elárul , ha egy lepárló korjelölés nélküli szelekcióra vált , de megkérdőjelezni a Glenfiddich üzleti hozzáértését butaság lenne . Főleg , hogy semmi újat nem csináltak , csak haladnak a trenddel . A méretük meg majd predesztinálja őket arra, hogy a szokásoknak megfelelően az élére is álljanak valaminek . Nagy csak így lehet valaki . A Cask Collection tagjai közül a Select és a Reserve már elérhető a reptereken , míg a Vintage jövő áprilisban mutatkozik be . Mindhárom whisky 40 % -as alkoholerősséggel lesz palackozva .

De igazságtalanok lennénk , ha nem említenénk meg a Glenfiddich további , szintén ebbe a piaci szegmensben bemutatkozott korábbi alkotásait . A Glenfiddich Age of Discovery sorozat bourbon , red wine és madeira érlelései külsejükben is érdekesebbek voltak már , míg a Snow Phoenix nem csak sztorijával , de minőségével is pozitivan lógott ki a kissé ellustult Glenfiddich kínálatból . Az Age of Discovery sor hamarosan egy trio-pack csomagolásban , egyenként két decis kiszerelésben , egyszerre is elérhető lesz nagyjából egy palack áráért és megkoronázásaként a széria sikerének , egy 25 éves Glenfiddich is hamarosan a polcokra kerül .

Brian Kinsmann kinevezése óta az elmozdulás megkérdőjelezhetetlen . Kérdés pedig nincs . A Glenfiddich ma már úgy és olyan tempóban halad, ahogy csak akar . Az elmúlt másfél évszázad őket igazolta . Monumentális név lett a szarvasvölgyi álomból . És mi pedig eldönthetjük , hogy megkérdőjelezhetetlenül elsőszámúként kezeljük vagy új bálványokat emelünk . Szemezgessen mindenki kedve szerint . Ehhez válogatott most whiskyket nekünk a Glenfiddich a Cask Collection által .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadkaril 2013.11.13. 08:37:13

a tőzegest megkóstolnám, mindig üditő, ha egy speyside ilyet is csinál.

barman 2013.11.20. 11:33:14

Szerintem kevesebb azon speysiderek száma , amelyeknek jól áll a tőzeg , mint amelyeknek nem . Még akkor is , ha anno ez volt a normális :)
süti beállítások módosítása