Hat harcos - Highland Park Warrior Series
2013. február 23. írta: Barman's Choice

Hat harcos - Highland Park Warrior Series

 

Pár bejegyzéssel korábban a Highland Park Distillery is azok közt a lepárlók közt lett nevesítve , amelyek egy-egy motivumot erősebben használnak a marketingjükben . Mondhatni azonosulnak vele . És kiveséztük azt is ,hogy van ahol erőltetettek ezek a kapcsolatok termék és marketing közt , van ahol szépen passzol a whisky a kapcsolt témához . Az Orkney szigetéről származó Highland Park az egyik legerősebb példája ennek .

A sziget viking hagyományai , az orcadian életérzés , az erős norvég kötődés már szinte egyeduralkodó a whisky reklámstratégiájában . A Vintage széria pár darabja , a Magnus saga (Earl Magnus , Saint Magnus ,Earl Haakon ) a retro palackjaival , a Valhalla Collection , az alkalmi kiadások mint a  Leif Eriksson , a Drakkar mind az északi folklórt használja dizájnként . Olyan erős a skandináv piac , hogy a Highland Park szinte teljesen alárendelte a whiskyjeit ennek a viking sztereotipiáknak . Persze , azt gondolom, hogy ha valamelyik skót whisky lepárló elég autentikus ehhez a marketinghez , akkor az a Highland Park .

Szinte alig emlékszünk a legutóbbi , talán kissé túldizájnolt Valhalla Szériára , aminek első palackozása a Thor , amúgy mindenféle extra csomagolás nélkül is remek whisky . De fogalmazhatnánk úgyis ,hogy a Valhalla sorozat még meg sem ragadt a fejekben máris itt egy újabb adag viking orcadian single malt sor a Highland Park-tól . Ezek a kiadások a Warriors Series név alatt futnak majd , első három kiadása napokon belül a travel retail üzletek polcain elérhető . A mini sorozat hat palackozásból áll majd ,mindegyik egy-egy északi , viking kötődésű saga harcosának nevét viseli majd . Amerikai és európai tölgyhordóban érlelt variánsokról van szó , populáris alkoholerősséggel . A külső megjelenés az alap Highland Park stílust hozza . A whisky neve mellett a cimkén a harcosra jellemző fegyver vagy eszköz jelenik meg . Hasonló volt a Drakkar és a Leif Eriksson is .korábban pedig a Sword .

 

highlandpark_sword Highland-park-drakkar highland_park_leif_erikssons

 

Nézzük ,kik azok a harcosok akik az új sorozathoz a nevüket és fegyvereiket adják . No és persze nézzük ,mit tudhatunk a whiskykről . Az első három palackozás a Svein , Eiren és a Harald lesz . Őket követi az év második felében a Sigurd , Ragnald , Thorfinn trió . Ha jól értelmezem a kevés info alapján , ez a kollekció arra épül , hogy az amerikai és európai tölgyhordók arányát váltogatva mutassa be a ház minőségi alap párlatát és az érlelés eredményeit . A Sven nevű whisky főleg amerikai tölgy dominált érlelés , míg a Harald például 50 : 50 -es mix . A cimkén Svein neve mellett egy ivókürt , Eirinnél egy harci balta ,míg Haraldnál egy pajzs szimbolizálja a viking harcosok jellemét .

svein

 

einar

harald

 

Mivel a travel retailbe készül a széria , szinte biztosnak nevezhető a 40 % -os alkoholerősség . Sokan kritizálják a Highland Park whiskyjeit az erősen csökkentett alkoholerősség miatt ,pedig az alapsoruk még így is erős minőségi . Sokszor pedig a magas abv nem feltétlenül tesz jót a HP-nek . A megoldás valahol középen van szerintem . A palackozások árában a Highland Park általában a korrekt és az extrém közt váltakozik . Az alap 12 évesük az egyik legjobb ár-érték arányű whisky, nem csak a saját kategóriájában hanem az egész single malt piacot tekintve . Ide sorolnám a 18 évest is . A Magnus széria egyedi palackjainál még elfogadhatónak tartom a nyitó árat ( 80 - 90 font közt ) annak ellenére ,hogy a whiskyk fiatalok . Az Orcadian Vintage sorozat vagy a Valhalla első palackjánál azonban nagyon elrugaszkodtak a normalitástól . Ehhez képest a Warriors Series kezdő hármasából a Svein és az Eirin 40 euró körül nyit egy literes kiszerelésben , a Harald 53 eurot kóstál hagyományos 70 cl -es kiszerelésben . Még elmegy . A sorozat következő hármasa ennél valamivel drágább lesz , a Thorfinn például a hírek szerint 1000 euroba kerül majd . Ha így lesz ,remekül mutatja be a fenti mondatom realitását . Negyven euro vagy font gyakorlatilag az alja a skót single malt árának . Az ezer euro viszont már nagyon limitált ,koros whisky kellene legyen egy már bezárt lepárlóból , nem egy mostanában elég rendszeresen újdonságokkal kijövő , népszerű márkát képviselő szeszfőzdéből .

Miután az orcadian Highland Park vitorlát bontott Leiffel ,elhajózott egy drakkar sárkányhajón, megnyitotta a Valhalla kapuit Thorral , emléket állított Kirkwall szentjének , ezúttal szabadjára engedte a viking harcosokat az északi sagak megsárgult lapjairól . Skol norse raiders !

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2013.02.23. 18:39:38

A java mindig csak a pénzé lesz. :) Amúgy tetszenének.

Berkut 2013.10.29. 17:05:42

Svein-t kinéztem magamnak, lehet kapni a Liszt Ferenc reptéren a Heinemman duty freebe 10k körül - van róla kóstolási jegyzeted?
süti beállítások módosítása