Hírek
2012. augusztus 10. írta: Barman's Choice

Hírek

Az elmúlt napok , hetek , hónapok palackozásairól röviden .

A Glengyle Distillery néha még a tájékozottabb maltfogyasztókat is gondolkodásra készteti , vajon hol is van és milyen whiskyket készít ez a lepárló ? Pedig a Glengyle nem csak egy szimpla lepárló a sok közül . Ez a whisky műhely Campbeltown régiót erősíti , és igen , természetesen köze van a félsziget legendás whisky familiájához , a Mitchell családhoz . A Springbank Distillery-t ( és értelemszerűen a Longrow , Hazelburn brandeket , és a Cadenhead's palackozót is ) birtokló dinasztia kisebbik lepárlójáról van szó . A Glengyle volt 125 év után az első újra megnyitott lepárló Campbeltownban és ezzel első az új évezredben is , lévén 2004 -ben történt a hivatalos üzembeállítás . Újra megnyitott , írtam , és az oka, hogy a millenium első lepárlója valaha már ugyanezzel a névvel termelt . És már akkor is a Mitchell család tulajdonában volt . Az eredeti felszerelések közül nem egy berendezés a mai napig megtalálható , sőt dolgozik is a Glengyle -ban . A termelés beindítása után 2007-re már volt whiskyjük és 2öö9-től kezdve egy érdekes formában kezdték megjelentetni . A single malt neve Kilkerran ,  a helyi hagyományokat őrízendő, a campbeltowni whiskygyártás előtt tisztelegve . A lepárló nem kormeghatározással jelentette meg a Kilkerrant , hanem nemes egyszerűséggel a " Work In Progress " munkacímmel indította útjára termékét . A koncepció szerint egészen a whisky tíz éves koráig , évente hasonló névvel -és értelemszerűen mindig egy évvel érettebb formában -kerül a nyilvánosság elé . Így a márka vagy a régió tisztelői folyamatosan nyomon követhetik a Kilkerran fejlődését . 2012-ben , a napokban megjelent a Kilkerran Work In Progress 4  azaz a negyedik kiadás . A malt nyolc év körül járhat és még két éve van a tíz éves mérföldkőig . Jövőre jön a WIP 5 , hogy aztán 2014 -ben a hírek szerint 10 Year Old jelzéssel ellátva az italt ,megítélhessük , mi is történt egy évtized alatt a Glengyle maltjával . Carry on, Kilkerran !

Az egyik legkedvesebb promó anyag idén eddig a Knockdhu Distillery-től érkezett . Legalábbis nekem nagyon tetszett a projektben résztvevők hozzáállása és személyisége . Az egész olyan emberi volt . Hogy miről is van szó ? A Knockdhu maltjának, az anCnoc single maltnak a skót származású Peter Arkle New York-ban élő grafikusművésszel összehozott kiadásáról. A rajzmester saját benyomásai alapján egy érdekes , könnyed, mókás ábrázolással fejezte ki , mit is szeretne üzenni az anCnoc a sherry hordós whiskyjével . A projekt úgy látszik jól sikerült , hiszen a hírek szerint hamarosan jön az Arkle Edition 2.

A Bruichladdich a szokásoktól eltérően nem a palackozásaival került előtérbe eddig idén . Ma már tudjuk , hogy a lepárló a francia Remy-Cointreau csoport kezébe került és bár a függetlenségnek búcsút intett , a történet nem áll meg . A whiskyvilág 21. századi történetének legsikeresebb projektje , a progresszív Laddie története töretlenül halad előre és ezzel remélhetőleg rácáfol a közvélemény reakcióira az eladása utáni időszakról festett , néha negatív felhangú de mindig is a féltés vezérelte véleményekre . Ahogy az új tulajdonos is kinyilatkoztatta, egyelőre biztosan nem lesz változás a Laddie megjelenéseit illetően . Mondjuk kiváncsian várom , hogy az Islay Barley sorozat és a terroir felé törekvő elképzelések mennyire maradnak érintetlenek az új gazda alatt . De addig is , jobb ha felkészülünk , hamarosan jön a megatőzegelt Octomore aktuális palackozása . Az ötödik kiadás ezúttal 169 ppm fenoltartalommal rémisztget . Persze az aki rendszeresen vagy akár csak alkalmilag is kóstol Octomore-t , az tudja , hogy nem kell itt megrémülni a brutális számoktól . A végeredmény közel sem olyan ijesztő , mint a ppm egységszám . Egy végletekig tőzegelt variáns amely ízében , főleg a fifikás utóérlelt verzióiban , egy minőségi , kellemes élményt ad . Azért nem árt ha valaki kellően peathead. Az Octomore 5.1 59.5 % -os alkoholerősségű és 18 000 palacknyi mennyiségben jelenik meg .

A Glenfarclas a Speyside egyik kiscsillaga . Ha ugyan lehet ilyet mondani egy 175 éves, mai napig az eredeti , alapító család leszármazottjainak kezében lévő lepárlóról . A sherry érlelt Glenfarclas egyik ikonikus palackozása a Glenfarclas 105 nevű hordóerősségű single malt . Az egyik legjobb példája annak , hogy hogyan lehet olyan cask strength whiskyvel jelen lenni a piacon , ami az átlag fogyasztónak is még élvezhető , árában versenyképes , elérhető és az ereje mellett tartja a ház stílusát is . A 105 egy legenda . A standard palackozás mellett 2008-ban  megjelent egy 40 éves verzió is a 105-ből ,ünnepelve a 105 negyven éves évfordulóját . Igen ez a whisky negyven éve elérhető és a minősége változatlanul kiváló !  Most itt egy újabb komoly korú kiadás . A Glenfarclas 105 20 Year Old hamarosan a polcokon . 60 % alkoholerősség , 4000 palacknyi mennyiség és a megszokott sherrys jegyek . A Glenfarclas 105 eredetileg nyolc éves korú whiskyt takart , de lassan több mint húsz éve , hogy 10 éves formában jelenik meg .

A Glenglassaugh szinte teljes erővel dolgozik , hogy elérje a whiskyjüknek kitűzött célokat . És ezek a célok igen magasan vannak . A hatalmas tapasztalattal rendelkező szakmai csapat alig fél évtized alatt elérte azt , hogy olyan pályára állította a lepárlót amely szinte bizonyosan a minőség sikerét hozza meg számukra . Pár hónapja már élvezhetjük a 2008-ban újraélesztett lepárló " első "  hivatalos, " saját " palackozását , az alig három éves Revival nevet kapott single maltot . Korához képest egy nagyon jól összeszedett whiskyről van szó , amelyik már készül arra , hogy a következő megjelenésével is egyre feljebb lépjen a világ whiskyrajongóinak képzeletbeli listáján . A még idén piacra kerülő újabb adag a Revival teljes egészében ex-Tennessee hordóban érlelt variációja lesz . A hordók a George Dickel Distillerytől érkeztek és a megjelenés 6000 palackra van tervezve . Javaslom , hogy aki teheti , kóstoljon Glenglassaugh maltokat , amíg még megfizethető . Mert a kapacitás és a raktárkészletek még mindig magasan tartják a portsoy-i whiskyk árát  és ha a Revival a három évével ilyen minőséget mutat , biztosan mélyebben kell majd a pénztárcánkba nyúlnunk ha a jövőben élvezni szeretnénk ennek a barátságos és szép eredményekkel kecsegtető lepárlónak a produktumait .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása