Teljes a flotta
2012. július 08. írta: Barman's Choice

Teljes a flotta

 

Két évvel ezelőtt kezdett bele a Pulteney Distillery a travel retail szektorba szánt minisorozatába . A tematizált flaskák a lepárló otthonának , Wick városkának a múltjából mutattak meg egy tiszteletreméltó korszakot , felhasználva a whisky népszerűségét .

Mindig is szimpatizáltam ezzel a sorozattal , mert rajta keresztül érdeklődést ébredt bennem jobban megismerni ennek az észak-felföldi kikötővároskának a sorsát . Ezért egyik szemem sír , a másik nevet , hogy ismét megjelent egy újabb Old Pulteney a WK sorozatban , de egyben el is búcsúzik a széria . Teljes a flotta . Az Old Pulteney mini kereskedelmi flottája kihajózott a világ ( légi )kikötői felé .

Az első palackozás a  " WK 499 Isabella Fortuna ” nevet viselő Old Pulteney  first-fill bourbon hordós,8 és 12 év közti whiskyk házasításából,52% alkoholfokkal készült és két évvel ezelőtt jelent meg . Őt követte az Old Pulteney WK 209 Good Hope, ami egy first-fill sherry butt hordós érlelésű (european oak),46% alkoholfokkal ,1600 palacknyi mennyiségben megjelentetett,nem hűtve szűrt eljárással és színezékmentesen lepalackozott whisky .

A most bemutatott , harmadik és egyben a széria utolsó darabja az Old Pulteney WK 217 Spectrum . Ez a malt amerikai és spanyol tölgy ,ex-sherry butt hordós érlelés . 46 % -os alkoholerősséggel bír és összesen 9600 palack kerül belőle a polcokra .

 

 

A korábbi bejegyzésekben volt lehetőségem arra , hogy jobban megismerjük a névadó bárkákat , sajnos a Spectrumról sok infót nem tudok . Egy 1920-as években épített , gőzhajtású heringhalász drifterről van szó , amely sorsa társaihoz hasonlóan és stílszerűen viharos volt . Mindenesetre amíg a Spectrum és társai nevét ma már alig tucatnyi lokálpatrióta és tengerészeti témákban otthon lévő fanatikus ismerte , az Old Pulteney single maltok révén egy elég nagy réteg tudhatott meg többet Wick múltjából . Számomra ez egy remek ismeretterjesztés , gondolom a whisky rajongók egyetértenek velem :)

 

A Pulteney flottila tehát elbúcsúzik . Én szívesen vettem volna ha folytatódik , hiszen a whiskyk a palackokban ha nem is voltak kimagaslóan szuper maltok , de sokkal többet adott a háttér dolgok miatt mint sok , felhájpolt kiadás a skót whisky világában . És a Pulteney viszonylag kicsi alapkínálata mellett jó lehetőség volt megismerni a lepárló egyéb variánsait is . Mert bár igaz , hogy az Old Pulteney hatalmas figyelmet kapott azzal , hogy a világ legjobbjának kiáltotta ki a whiskyceleb Mr.Murray , de az igazi értékek - nekem legalábbis - sokkal inkább ezekben a törekvésekben rejlenek . Amikor a közösség saját múltjából merítve szerzi vissza az elismerést és a figyelmet maga iránt .

Aki tudja fogyassza a Pulteney maltokat , bátran vegye meg utazásai során ha belefut a WK sorozat bármelyik tagját . Egy kellemes , kora esti , könnyen fogyasztható észak-felföldi maltot kap , benne a lepárló karakterének szép megjelenésével . Azt pedig mindenki tudja micsoda .Ha nem , akkor csak annyit mondok , ahogy a Pulteney is aposztrofálja magát . The maritime malt .

 

Jó szelet , Old Pulteney !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2012.07.08. 13:23:35

Szerintem is aranyos kis sorozat, még ha csak kizárólag itt is találkozom velük. :) Azért szívesen végignyalnám a sort. :P
süti beállítások módosítása