Boszorkányűző- Jura 1976 Feith A' Chaorainn
2011. november 10. írta: Barman's Choice

Boszorkányűző- Jura 1976 Feith A' Chaorainn

A skótoknak nem kell a szomszédba menni egy kis babonaságért, misztikus, mágikus dolgokért. De még náluk is van olyan táj, ahol a babonák a mai napig átszövik az emberek lelkét.

Isle of Jura, ez a kis sziget, igazi unikum a skót tájak közül. Alig 7 mérföld széles és 30 mérföld hosszú, a nyugati partok mentén, Isle of Islay közvetlen szomszédságában. Tulajdonképpen, az, hogy Islay mellett helyezkedik el, lehetne akár szerencse is. Hiszen a whisky világ legkülönlegesebb maltjai köztudottan Islayról származnak. Jura pedig egy kis tengerszoros által van csak elkülönülve a legendás szigettől. De sajnos úgy hozta az élet, hogy a Jura szigetén készített whiskyk még mindig csak szegény vidéki rokonok a nagy , füstös, legendás islay whiskyk árnyékában. A kép persze ennél összetettebb. Mert igaz, hogy a Jura maltok reputációja közelében sincs a tőle alig pár kilométerre lévő Islay whiskyknek, azért a Jura Distillery egy neves , hagyományőrző lepárló. A Jura whiskykre nem jellemző a szomszédtól megszokott totális füst , kevésbé dominálnak a tenger adta karakterek. A Jura whiskyk nagyon furcsák. Legalább olyan furcsák, mint maga a sziget és a rajta élő őslakososok. Alig vannak 200 -an és nagyon büszkék arra, hogy Jura szigetén több a szarvas mint az ember, hogy egyetlen útja van az egész szigetnek, hogy egyetlen pub várja a szomjas helyieket vagy az ide tévedő turistákat és , hogy egyetlen lepárlójuk van. Mi kell ennél több egy közösségnek?

Az az egyetlen lepárló, a Jura Distillery pedig szorgalmasan készíti a whiskyket, nem törődve az időnként kritikus, lesajnáló hangokkal.

A lepárló legfrissebb kiadása egy Jura 1976 Feith A' Chaorainn nevű single malt. Az alkoholerőssége 46 % -os. Amerikai tölgyből készült hordóban érlelt , limitált kiadású whisky.De mi is ez a furcsa név? Helyi nyelvjárásban ez azt jelenti: a vörösberkenyefa körüli föld. Na hoppá. Miről is van szó? Semmi másról, mint a diuriach emberek hagyományos babonás életviteléről. Erről a babonákkal teli gondolkodásmódról már neveztek el whiskyt, ez volt a Jura Superstition, de ez a Feith A' Chaorain valami más üzenetet hordoz. A whisky kora 35 év . Összesen 500 palacknyi mennyiségben jelenik meg .

A berkenye (Sorbus aucuparia ) egy a szent fák közül. Mint a legtöbb fa közülük, tulajdonságaiban hordozza a védelmet.A közhit szerint a vörösberkenyefa angol neve – rowan – a skandináv „rúna” kifejezésből származik, amely varázslatot jelent. A vörösberkenye az oltalom fája, évszázadokon át ebből faragták az amuletteket. Gyakran az ősi kőkörök mentén állt, a druidák a fát és termését egyaránt mágikus rituálékhoz használták. Skóciában számos régi házban a kandalló keresztrúdja vörösberkenyéből készült. Május elseje előestéjén vörösberkenye-bogyót kötöttek a tehenek farkára, hogy megóvják őket a gonosz szellemektől. Jura szigetén is alkalmazták minden formában a berkenyét, aminek csak köze lehetett az élethez, a halálhoz, a megújuláshoz, a védelemhez és a mágiához. A rengeteg hiedelem a berkenye körül tökéletes szimbolummá tette ezt a vad kőris néven is ismert fát. Voltak korok mikor emberek a ruhájukba varrták, mások varázslásra használták, megint mások rituális teremtés mítosz megtestesüléseként tekintettek rá. A diuriach emberek máig az ajtajukra kötnek egy- egy berkenye ágat, az istállókba elhelyeznek egy gallyat a fáról, hogy óvják saját magukat, jószágaikat, távol tarsanak olyan erőket amikben jobb hinni ,mint nem foglalkozni velük. A vörösberkenyefa a Jura szigetén élők igazi oltalma az örökségként hurcolt babonáik ellen. A mindennapok része, igazi kapocs. Egymáshoz és egy Más-hoz.

Az 1976 - os Vintage Jura .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2011.11.10. 16:14:50

Szép! :)

barman 2011.11.15. 00:27:52

És biztos finom is:) Erről lemaradtam. Amikor kóstolták,Budapesten voltam. Whisky show-n:)
süti beállítások módosítása