Vadnyugati romantika
2011. október 14. írta: Barman's Choice

Vadnyugati romantika

Ennek a bejegyzésnek a címére több ötletem is volt.Elsőként a világhíres Remarque regény,a " Nyugaton a helyzet változatlan " variálásával a " Nyugaton a helyzet változott " merült fel. Aztán esélyes volt a sakkjátszmákból ismert , különböző megnyitásokra való asszociálás . Mint például " Első lépés " vagy  " Külső- hebridai megnyitás ".Aztán maradt a fent látható legegyszerűbb változat.Mindjárt megmagyarázom .

Hogyan jön ide Remarque ? Az első világháborús regényánek címe , a - Nyugaton a helyzet változatlan- geográfiailag adta magát . Mert a bejegyzés apropóját nyugatról merítettem . Ellenben a helyzet igenis változott Nyugaton . Legalábbis Skócia nyugati részén mindenképp . Természetesen a whisky tekintetében . A Külső - Hebridákhoz tartozó Lewis és Harris szigeteken ugyanis elérkezett a pillanat , hogy a sziget történelmének első legális whisky lepárlója bemutassa single maltját .

A sakk pedig úgy jön a képbe , hogy a sziget , Lewis , eddig főleg az úgynevezett Lewis Chessmen nevű figurákról volt nevezetes . A lewisi sakkfigurák története 1831-től része a világ kultúrtörténetének. Ekkor találta Uig városka egyik öblének homokpartján egy helyi halász. A figurák rozmár agyarból és bálnafogakból faragott remekművek . A mai kutatások szerint a 12. században készültek , valószínüleg a mai norvégiai város , Trondheim környékén . Legalábbis ott találtak hasonlókat . A lewisi sakkfigurák nagyon érdekesek , rengeteg kérdést vetnek fel . A szigetek norvég korszakából származó leletek közt a bástya szerepét egy berserker figura jelképezi . A gyalogok formája határkőre ,esetleg sírkőre hasonlít .Mivel a bejegyzés alapja egy lewisi whisky lepárlóról szól , evidensnek tűnt valami sakkos utalást a címbe emelni . A megnyitás , mint kezdet , nem lett volna pontos , hiszen a lepárló már működik , kvázi megnyílt . Most viszont ennek a távoli , Skócia legnyugatibb  lepárlójából származó párlatnak a single maltként való bemutatkozása történik meg , ezzel a bejegyzéssel egyidőben . Egy -mondjuk úgy- romantikus elképzelés ma kézzel fogható valósággá válik . Köszönhetően egy vad környezetbe whisky lepárlót álmodó embernek . Egy pionírnak .

A helyszín tehát a Külső - Hebridák . Ez az archipelago , vagy szigetcsoport magában foglalja például a Whisky Galore film kapcsán megismert Barra szigetét , Eriskayt , ahol Bonnie Prince Charlie Skócia földjére lépett és a mi történetünk szempontjából fontos Lewis és Harris szigetet . A sziget neve Isle of Lewis and Harris . Tulajdonképpen egy szigetről van szó , amelyiknek északi ,laposabb része Lewis , déli , sziklás ,hegyes része Harris .A lepárló , amiről szó van , az Abhainn Dearg Distillery Lewis szigetén található . A kiejtése nem könnyű , nagyjából ez : avíndzseörgk  vagy avindzsürk. A jelentése vörös folyó , maga a lepárló is gyakran nevezi magát Red River distillerynek . Egy Mark Tayburn nevű ember gondolta úgy pár évvel ezelőtt , hogy felteszi Lewist a whisky térképre . Elkezdte a sziszifuszi munkát , aminek az eredménye elsőre meglepő a modern whisky világában , ellenben mesze a legromantikusabb képet mutatja a whisky készítés eliparosodott korszakában . Mert az Abhainn Dearg single malt ilyen helyen és ilyen berendezésekkel készül :

A felső két képen látszik a spirit safe és a két still , és kicsit belóg a képbe a két wormtub. A harmadik fotón a washbacks . A negyedik képen egy eredeti , illegális üst amivel tudomásom szerint a mai napig lehet munkát végezni , sőt az Abhainn Dearg kezdeti napjaiban ki is próbálták .A távoli elhelyezkedés és a sziget vad romantikája , plusz nyilván az alapító  véges anyagi képességei az elsődleges okai a felszerelés tradicionalitásának . És ebből adódik rögtön az is , hogy az elhivatott tulaj igyekszik a legautentikusabb whiskyt készíteni . Minden berendezés kézimunka . A spirit receiver tölgy,a washbacks , wormtub fenyő . Az üstök tradicionális hebridean hill still -nek nevezett üstök . Elég fura formájuk van a különböző hagyma alakú , pocakos stillekhez képest . Ennek a henger alaknak meg van az az előnye , hogy a párlat sokkal nagyobb felületen érintkezik a rézzel , ez pedig hatással van a későbbi whisky aromáira , ízére .

Ebből a lepárlóból kerül most ki elsőként a nyilvánosság elé single malt whisky .Az Abhainn Dearg Special Edition nevet viselő whisky igazi kuriózum. Összesen 2011 palack lesz kínálva ez alkalommal , mert a whisky az elkövetkező években tovább érlelődik ezen a kies , távoli helyen. A whisky single cask palackozás , természetesen színezékmentes és nem hűtve szűrt . Az alkoholerőssége 46% -os , kora 3 év . Elég húzós az ára , 150 font per palack , plusz erre jön a megrendelőnek a postaköltség és a biztosítás .Így gyakorlatilag a három ves , első megjelenésú , nem ismert lewisi single malt ára vetekszik egy bezárt lepárlóból származó ,legendás huszonpár éves , a piac legnagyobb szereplőjének tulajdonában álló Brora árával . Nyilván a történelmi pillanat megisméelhetetlen és a gyűjtőknek megéri .Én inkább várok még pár évet..

A lewisi példa azonban nem csak azért jelentős pillanat mert egy újabb fehér folt tűnt el a skót whisky térképről , hanem mert a hagyományosan rivalizáló szigetek is kedvet kaptak a whisky készítéséhez . Ahogy már korábban Barra szigete megkapta, úgy most Harris szigetnek van egy engedélyezett terve a következő lepárló megépítésére .

A világ whisky bummjának kellős közepén jó látni ezt a fajta vadnyugati romantikát a whiskykészítésben .

Slainthe Mhath Abhainn Dearg !

 

A képekért köszönet Mark Connelly-nek a Good Spirits Glasgow -tól!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása