Barman's Choice XIII.
2010. augusztus 08. írta: Barman's Choice

Barman's Choice XIII.

Ennek a kóstolásnak nem volt különösebb oka.Ha csak az nem,hogy sokadik kedves maltomat propagáljam.Ez az a lepárló amiről mindenki tudja,mennyire alulértékelt és nem a helyén kezelt.És ugyanezzel a lendülettel mindenki megállapitja,hogy pedig de milyen jó!Sokakban már kérdés szinten sem merül fel,hogy a karácsonyi whisky lehetne e más mint ez.Persze,lehetne.De minek lenne ha itt van a Mortlach?Csak azt nem értem,hogy ha mindenki ilyen és ehhez hasonló véleményemmel van a Mortlachról akkor miért nem fogyasztjuk rendszeressebben?

Mortlach 1991  18YO Unchillfiltered Signatory 46%

Ebből a palackból saját születésnapján került a poharamba a nedű.1991-ben napra pontosan a kóstolás napján,augusztus 5.-én párolták le és 18 évet aludt az 5883-as számú sherry butt hordóban.Elsőre ez igen csak meghökkentő info elnézve az ital sápadt színét.Összesen 789 palack került a piacra belőle a Signatory gondozásában az Unchillfiltered sorozat tagjaként.Hordója és kora ellenére a gyümölcsös karakterek jól elbújnak.Vékony,lassan elváló vajas,virágos,viaszos jegyek.Csalogatnám egyre mélyebb szippantásokkal de csak nem akarnak kitörni azok a színes gyümölcsös kedvességek.Az íznek szerintem nem elég a 46%,kicsit vizesnek,lazán hat az egész.Kevés tölgy szárazság,sherry klasszikusok de mindenből csak villanások.Ami kibontakozhatott volna ebből a maltból az elveszett valahol a 46 felett.A lecsengesé ehhez a kissé csalódást okozó ízhez még hosszúnak is nevezhető.Távolból füst úszik be.Türelmetlenné tesz az eltúlzott finomkodása.Na,ezt hagyjuk.Könnyed,talán túl könnyed,vidéki elegancia.

Mortlach 1990  19YO  Cask Strength Collection Signatory 57.5%

A 638-as számú sherry butt hordóba került 1990.szeptember 12.-én ahonnan a palackba idén április 12.-én töltötték.Lássuk a kollegát,kicsit erősebb kiadásban,egy évvel idősebben ugyanattól a palackozótól.Na ez már ismerősebb világ.Helyére kerülnek a dolgok.Ezt érdemes szaglászni.Be is pótolom az előzőnél hiányolt élmények orrba gyűjtését.Szinte klasszikus,narancs,szárított gyümölcsök diós köntösben.Hullámokban néha érkezik egy-egy erősebb boros karakter de ez belefér.Udvariasan elhelyezkedő sherry.Ízben püspökkenyér,kandirozott narancs és virágos,fűszeres elnehezülés.Az előzőnél rövidebb de sokkal teltebb,gazdagabb lecsengés.Túlfőzött déligyümöcsök.

Mortlach 12 YO 1998  59.1%   Gordon & MacPhail for Whiskyshop Dufftown

A neves független palackozó ezt a whiskyt a speysidei Dufftown  whisky szakboltjának palackozta le.12 éves,igazán izmos kiadás a 14438-as számú refill sherry hogshead hordóból.Nagyon határozott,kigyúrt whisky.Naná,közel 60 fokkal egy Mortlach?Persze,hogy magabiztossan jönnek azok az összetéveszthetetlen illatok.Illatcunami.Visszaköszön a karácsonyi sztereotipia.Krémes,selymes,mazsolás.Szinte harapni lehet,egy lédús gyümölcskosár.Roppant kemény lecsengés,megfelelő mértékben.Méz a legfinomabb piskótatésztában.Mint egy igazi süti.Nagyon jó whisky!!Egy igazi cracker.Mortlach a javából.

Összességében kellemes délután volt.Meglepett az elsőnél a sherry hordó ellenére a sápadtság.Tartom,hogy a 46 % nem volt átütő.A hordóerősségű már klasszikusokat idézett míg a Whiskyshopnak palackozott Mortlach egy figyelemreméltó malt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2010.08.09. 17:46:07

Pff, nekem csak az a G&M -es 15 éves figyel a szekrényen, de nem volt még szívem felbontani. Mondjuk van vagy 10 bontott palack, szóval jó, ha néha el van rakva pár darab. :) A Show-n kóstoltam a W&M 18 évesét, az akkor nagyon ízlett, de már este felé volt, túl több, mint egy tucat kóstoláson, szóval lehet csalóka az emlék.

barman 2010.08.10. 05:33:33

Egyik egy icicpicit kevés,másik icipicit sok.De gond nélkül beleférne egy hatos Mortlach kóstoló sorba.Akár együtt is. A G&M kis túlzással szinte a hivatalos palackozást helyettesiti a bárok polcain.Nem ettől fogja valaki megkedvelni a Mortlachot de akár klasszikusnak is nevezhetném.Nekem picit kevés,valami az igazán mortlachos szépségból hiányzik ott.. W&M másik véglet,az jó whisky lenne de nekem erősen kihúz belőle a boros karakter,pont oda ül fel,ott jön ki a "túl sok" ahol kinyilna az igazán jó karakter.Nekem ez nem annyira tetszik.De ízlés kérdése persze. Igazán öntudatos ital,szeretem a jó Mortlachot.

fezmin 2010.08.10. 15:01:15

A W&M- nél van valami boros érlelés, vagy egyszerűen csak ők ilyenre igazítják a sherry-s hordók hatását?

barman 2010.08.11. 04:23:16

Hát igazitani semmiképp nem tudják. Persze tudnak variálni,hogy hogyan pörkölik a hordót vagy milyent használnak,meddig és hányadszorra töltöttet,milyen fából,stb. De ezt pontosan megmondani,hogy ilyen meg ilyen lesz a végeredmény,nem lehet. Az igazán komoly szakemberek ezt gondolom letudják szoritani a lehető legjobb állapotra de itt azért a természet dolgozik többnyire.Ezért a szakember folyamatosan kóstol és amikor őgy itéli meg,lepalackozzák. Konkrétan a Mortlachnál,hogy volt e érlelés?Ha jól emlékszem a Barrel Selection palackozásokkal voltak Pesten,abból meg a Mortlach az normál sherry butt,18yo.(ha jól emlékszem).De sherrynél és gyakran érezni azt a tipikus boros világot,nem mindig helyezkednek jól az aromák.De mint minden,azt gondolom ez is egyéni ízlés kérdése.Szerintem náluk szinte mindegyiknél kilóg kicsit ez a borosság. De van nekik pl a marsala érlelések,Pesten a Clynelish volt tőlük ilyen,és annál még jobban zavart engem.

Ez volt az év-augusztus « The Maltbank Herald 2010.12.15. 08:55:15

[...] illetve a Dalmore bejelentette a látogatóközpontjának milliós fejlesztési tervjét.A Barman’s Choice rovatban egy kis Mortlach teszt volt terítéken és sikerült egy olyan Mortlach palackozást kóstolni, ami a 2010-es évben [...]
süti beállítások módosítása