Csillaghullás - Ardbeg Supernova SN2010
2010. május 20. írta: Barman's Choice

Csillaghullás - Ardbeg Supernova SN2010

Már a bejegyzés legelején szeretném megköszönni azon személyek rugalmas hozzállását a bloghoz akik elősegítették,hogy az elsők közt kóstolhassam meg az idei Supernovát.Thx Ardbeg !

Az Ardbeg Distillery történetének legtőzegesebb whiskyje második alkalommal jelenik meg a hónap végén.Az Ardbeg Supernova idén ugyanazzal a fenoltartalommal (100ppm) de magasabb alkoholerősséggel kerül a piacra mint tavaly (60.1%). Az első,2009-es kiadás számomra az év legjobb whiskyje volt.Nagyon tetszett,nagyon ízlett és a kritikai fanyalgások ellenére(magas ár,fiatal kor,stb) egy roppant jó whiskyt ismerhettem meg benne. Így az elvárásaim megvoltak idén is.Amikor biztossá vált,hogy megtudom kóstolni a 2010-es Supernova első palackjainak egyikét,igyekeztem tudatosan megfeledkezni a tavalyi élményeimről.Ennek nem csak az objektivitás iránti igény volt az oka hanem szimplán az,hogy jelenleg nincs a raktáromban a 2009-es Supernovából,így az összehasonlító kóstolásra nem volt lehetőségem.Az emlékeim azonban élénken élnek érzékszerveimben.

Az idei tőzegrobbanás új csomagolást kapott.A doboz az ismert Ardbeg olajzöld színvilágát matt feketére váltotta.Kissé elegánsabb lett. A grafika és dizájn hasonló az eddig ismertekhez. Ez a második kiadás már "nevet" is kapott, pontosabban egy jelzést. Ardbeg Supernova  SN2010 lett a teljes név. A magyarázat pedig annyi,hogy a csillagászok a felfedezett szupernóvákat egyfajta kódolás szerint különböztetik meg egymástól.Az SN jelenti a szupernovát,majd jön a felfedezés évszáma illetve az igazi szupernovák esetében egészen hónapkra lebontva a pontos azonositás dátuma.De mi is az a szupernóva?A Napnál nagyobb méretű csillag végső robbanása,mondhatni a csillag halála ami aztán egy galaxis fényénél erősebben ragyogva tágul.A 2009-es whiskynél nagyon találó elnevezés volt ez mert az a whisky igazi ízrobbanás volt.Rengeteg és impulzív íz bontakozott ki pohárról pohárra abból az italból.Vajon lesz e ilyen nagy durranás az idei is?

Az SN2010 színe nagyon halvány arany, fehérboros.Könnyed illatok. Jön egy erős , jellegzetes citrus hullám .Virágok,bodza.Érdekes,hogy nincs semmi tolakodó tőzegillat,csak elfogadható füst és hamu valahol alul,az erős mezei illatok alatt. A legjellegzetessebb mégis a citrus.Ízben egy vaniliás,édes élmény jelentkezik elsőre.Eddig klasszikus Ardbeg. Érkeznek a medicinális,jódos jegyek is aztán természetesen a hamu,füst,korom . Az ízek gyorsak,erősek. Az egyetlen íz ami beterít és valóban a robbanás erejével bír az egy sós tengervíz élménye. Az egész ital valahogy vékony. Később,több kóstolás után is ugyanez a véleményem.Ez nem ízkavalkád,nem egy szupernova robbanás.Nincs mit felfedezni benne.Nem mondom,hogy csalódás mert nem az de közel sem hozza azt az élményt amit a tavalyi.Lecsengésére hosszú,száraz,minimalista. Mentolos vanilia fagylalt,fehér bors, meg persze a füst és a só.A 2009-es Supernovában a kedvencem az a mokkás,kávés,keserű csokis lecsengés volt ami itt teljesen hiányzik.

Az a véleményem,hogy az Ardbeg elmúlt éveiben a fiatal NAS kiadások amit a Rollercoaster,a Corryvreckan, az Uigeadail  képvisel ezzel a Supernovával kiteljesedett.A fiatal whiskyk egyre-másra jönnek ki a lepárlótól. A sherrys érleléssel megdobott Uigeadail elsöprő sikert aratott.A Corryvreckan nemessé emelkedett ebben a kínálatban.A Rollercoaster érthetetlen variáció.A korábbi maltok,a Beist,a 17 éves,a tavalyi Supernova teljesen más stilusban képviselte az Ardbeget.Ez a SN2010  tipikusan a modern Ardbeg sor legtőzegesebb maltja.Mert bár a tavalyi Supernova is NAS volt,érzékelhetően nagyon fiatal maltokból és az idei is az de valahogy nem tudok szabadulni az érzéstől,hogy ez a whisky (SN2010) extrém módon fiatal és csak a magas alkohol és a 100 ppm tőzegelés képes csak termékké tenni.Termékké amit nem kevés pénzért lehet árulni.Én nem szeretnék negatív hangon megnyilvánulni erről a Supernováról mert nem érdemli ezt.Ez egy szép malt de véleményem szerint nem képes azt hozni amit a tavalyi.Nem is biztos,hogy teljesen más mint az.Egyszerűen csak kevesebb.Kevesebb élményt ad.Ami több benne - az alkohol ereje- az teljesen rányomja a bélyegét az egész whiskyre.Lehet,hogy ez a jövő és csak el kell ezt fogadni, talán majd szeretni is lehet. De Ardbeg kedvelőként most már szeretnék valami "komolyabb" italt kóstolni.Ami kicsit "öregesebb".Ami kicsit szofisztikáltabb.

Az Ardbeg Supernova 2010 jó whisky.De az Ardbeg Supernova 2009 a világ legjobb efősen tőzegelt whiskyje.Ennyi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fezmin 2010.05.20. 15:24:53

Egy kicsit megnyugodtam, mert így nem olyan kínzó az érzés, hogy vennem kell ebből. Igaz, még a tavalyi sincs felbontva, azt majd valami nagyobb eseményre tartogatom.

Ez volt az év-május « The Maltbank Herald 2010.12.05. 14:09:20

[...] A Lagavulin szomszédjai közül a Laphroaig Cairdeasfesztivál palackozása mellett a Laphroaig Double Cask 20 Years Old örvendeztette meg a füstös whiskyk kedvelőit.Az Ardbeg is májusban robbantott nagyot.A tavalyi év egyik legjobb whiskyje az Ardbeg Supernova volt,ami a valaha volt legtőzegesebb Ardbeg címet viselte.Mindenki nagy örömére 2010-ben is kijött a lepárló ezzel a szupertőzegelt malt whiskyvel.Idén az SN 2010 nevet viselő Ardbeg Supernova a tavalyihoz hasonló ppm-el(fenoltartalom) de magasabb abv-vel(alkoholerősséggel) érkezett.Szerencsés voltam,hogy a hivatalos megjelenés előtt sikerült letesztelni és szerezni egy egész üveggel ebből a nagyon várt itókából.Ardbeg Supernova SN2010 kóstolás! [...]

Csempészárú – Ardbeg Dark Cove | Barman's Choice 2016.05.14. 11:10:05

[…] korai fejlődési szakasza az addigi valaha volt legtőzegesebb Ardbeg második kiadásával , a Supernova SN2010 megjelenésével. Ezt követte az igazán jól sikerült Ardbeg Alligator ami már egyértelműen […]

Csempészáru – Ardbeg Dark Cove | Barman's Choice 2016.05.14. 11:28:56

[…] korai fejlődési szakasza az addigi valaha volt legtőzegesebb Ardbeg második kiadásával , a Supernova SN2010 megjelenésével. Ezt követte az igazán jól sikerült Ardbeg Alligator ami már egyértelműen […]

Csempészáru a barlangban – Ardbeg Dark Cove | Barman's Choice 2016.05.14. 11:50:25

[…] korai fejlődési szakasza az addigi valaha volt legtőzegesebb Ardbeg második kiadásával , a Supernova SN2010 megjelenésével. Ezt követte az igazán jól sikerült Ardbeg Alligator ami már egyértelműen […]
süti beállítások módosítása