Aron alul elado..!
2009. március 16. írta: Barman's Choice

Aron alul elado..!

 

A gazdasagi vilagvalsag a whiskyipat sem keruli el.A skot whisky ipar ket szereploje szinte egyszerre kerult abba a helyzetbe,hogy tulajdonosaik megvalni kenyszeruljenek toluk.

A ket ceg,az indiai tulajdonban levo Whyte&Mackay (United Spirits--United Breweries) es a trinidadi offshore ceg birtokolta Burn Stewart (CL Financial-Trinidad and Tobago).

A Whyte&Mackay(Dalmore,Fettercairn,Jura,a felujitas alatti Tamnavulin es a single grain whisky Invergordon ,es tobb blended tulajdonosa) 2007 tavaszan rekordaron kerult az indiai milliardos Vijay Mallya tulajdonaba,595 millio fontert.A recesszio erzekenyen erintette a vallalat birodalmat,amelyik egyszer mar piacra dobta a Whyte&Mackay 49%-os reszvenycsomagjat de az mivel nem biztositott volna tobbsegi tulajdont az uj partnernek,erdektelensegbe fulladt.Most az egesz reszvenycsomagot kinaljak megvetelre de az eselyeket rontja a piac tobbi szereplojere es az egesz vilagra is hato valsag illetve az,hogy veluk egyidoben a Burn Stewart szinten a kinalati piacon van.Erdeklodokent felmerult a Whyte&Mackay vevojekent a William Grant&Sons akik 2006-2007-ben egyedulikent voltak versenyben a United Spirits-el a Whyte&Mckay-ert de vallalati forrasok a W.G.&S.-tol cafoltak,hogy jelenleg megakarnak vasarolni a glasgowi ceget.A szakertok a piaci helyzetet alapul veve azt jelzik,hogy a United Spirits jo,ha 200 millio fontert el tudja adni skot zaszloshajojat.Az egyetlen realis lehetosegkent azt tekintik a hozzaertok,hogy a francia La Martiniquaise ceg lathat lehetoseget az erosen aron alul kinalt Whyte&Mackayban,de ok sem a markat kivanjak beemelni a portfoliojukban hanem kapacitasnoveles miatt lehetnek az uj tulajdonosok.Ennek a realitasa abban az esetben all fenn,ha a La Martiniquaise a tervezett uj leparloja helyet Bathgate mellett olcsobban tudja megszerezni a glasgowi W&M-t.A francia ceg tavaly oktoberben mar bemutatkozott a skot whisky ipar tobbi reprezentansanak amikor megvasarolta a Glenmorangie PLC.-tol a Glen Moray-t.

A Burn Stewart(Bunnahabhain,Deanston,Tobermory,Ledaig single maltok es a blended Scottish Leader,Black Bottle )kilatasai meg ennyire sem jok,bar elkepzelheto,hogy alacsonyabb kinalati ara miatt hamarabb talal vasarlot.A B.S. tulajdonosat ,a meglehetosen zavaros hatteru trinidadi CL Financialt a mult honapban mentette meg a teljes osszeomlastol a trinidadi kormany.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása