Jégország királyai- Highland Park ICE , King Christian I. , Ingvar
2016. március 17. írta: Barman's Choice

Jégország királyai- Highland Park ICE , King Christian I. , Ingvar

 

Új téli kasztrendszert sugallnak a legutóbbi skót single malt whisky megjelenések a fogyasztói társadalomban . Ami a munkásosztálynak a Snow Grouse , a polgárságnak a Dalwhinnie Winter's Gold , az az arisztokráciának az új Highland Park palackozás. Utóbbi legalább koros whisky .

30 000 palacknyi mennyiségben jelenik meg a Highland Park ICE Edition nevű whisky Orkney vezető szeszfőzdéjétől . Az ital 17 éves , megjelenésében passzol a Valhalla sorozatnál megszokott fából készült foglalatba illesztett furcsa palackok sorába . Az ICE természetesen marketinjében nem felejti el megemlíteni viking hagyományait, az orcadian sajátosságokat és az északi mitológiát , de ne kérdezzétek ez mitől lesz egyedi . Hó és jég van máshol is . A sztori szerint ez a whisky tisztelgés Niflheim, a hó ,jég,fagy és sötétség birodalmában született első jégóriás, Ymir előtt, aki az északi mitológiában az első szülemény . A jégóriás annak köszönheti létét ,hogy a fagyott Niflheim melletti másik királyság, Muspelheim , ami a tűz territóriuma volt, megolvasztotta Niflheimet. Az így ébredő Ymirtől származik minden későbbi isteni szülemény , a jégóriások dinasztiája akik ha tüsszentetek,megborzongtak vagy épp küzdöttek a Föld beleremegett . A csomagoláson feltűnik még egy szimbólum, a saját farkába harapó kígyó , Jormungandr logója is. Reméljük nem az az üzenet,hogy a Highland Park Ice Edition egy jégóriás lerázott izzadségcseppje vagy egy kisebb nyálfolyama,esetleg egy erősebb tüsszentésből fennmaradt nyálka ilyen-olyan tölgyhordóban érlelve esetleg egy látens kárörvendés,hogy aki erre a palackra kiad 190 fontot,az a saját farkába harap vele...

Nézzük inkább a lényeget, a whiskyt . Tizenhét éves , 53.9 %-os alkoholtartalommal . A hivatalos források a Freyaval hozzák párhuzamba,de a Freya két évvel fiatalabb és egy picivel gyengébb is volt . Az ICE karakterei egy új idők Highland Park sajátosságait ötvözik egy jólismert aromával. Ananász ,mangó ,delikát füst és éles gyömbéres fűszeresség jellemzi ,tőzeggel,vaniliával és tölgyfűszerekkel kiegészülve. Sokkal kellemesebben fogadná az ember ha egy natur 17 éves Highland Park formájában jelenne meg. Így kicsit fagyos a fogadtatás,ahogy a jégkorszakban az természetes...

 

highlandpark-ICE

 

Nézzünk két másik kiadást Orkneyról . A hetedik palackozásához érkezett a Warriors széria , a Highland Park viking harcosok legendájára épített travel retail dizájn-whisky sora. A Svein,Einar,Harald ( 40-40 % abv ) , Sigurd ( 43 % abv) , Ragnavald ( 44.6 % abv ) és Thorfinn ( 45.1 % abv) után a hetedik palackozás erősen eltér az eddigiektől .

warr

Az új palackozás az eddigiek közül a leglimitáltabb kiadás , 300 üveggel jelenik meg belőle . A palack formája sem a megszokott, se a szériához,se a Highland Park formátumhoz nem passzol , ellenben viszi tovább azt a hagyományt ami a Highland Park egyedi üvegkonstrukcióit jellemzi . Ezúttal egy könnycsepp formájú kristálypalackról van szó , egy ezüst spirálba illesztve . A whisky neve Highland Park King Christian I. vagy ahogy mi ismerjük , I.Keresztély ( 1426-1481 ) Dánia,Norvégia,Svédország királya, Schleswig-Holstein hercege és Oldenburgh,Delmenhorst grófja jelentős középkori uralkodó volt, az első igazán skandináv királynak nevezhető szereplője a történelemnek. Ahogy látjuk élete nem a viking korszakhoz kapcsolódik és neveltetése sem az északi legendáriumok pogány hagyományain alapult . Kortársa Luxemburgi Zsigmondnak ,I.Ulászlónak,Hunyadi Jánosnak és Mátyás királynak . A neki dedikált whisky a Warriors széria legmagasabb alkoholtartalmú maltja a maga 46.8 %-os erősségével és egyben a legexkluzivabb is . Hogy miért pont őt választották a sorozat királyának arra csak Keresztély nagysága adhat magyarázatot. A whisky refill butts és hogshead hordókból lett kreálva.

chris

kc1.1kc1

 

 

A harmadik újdonság szintén a travel retail piacra készült, konkrétan a távoli Tajvan polcaira. Ez már inkább halad a Warriors klasszikusabb vonalán mind megjelenésében,mind a whisky karaktereiben . A Highland Park Ingvar egy special cask strength edition kiadás , alkoholtartalma 60.5 % abv . Ez már igazán passzol a névadóhoz , Ingvar Ragnarsson nevű viking királyhoz , aki uralkodása alatt elfoglalta Írországot Dublinostól , csapatai pedig végig pusztították Észak-Angliát,lefejezve a térség akkori királyát is.

 

ingvar

 

A Highland Park tehát minden fronton támad tovább. Még arra sem lehet egy szavunk sem ,hogy ne lennének jó whiskyk egy autentikus , orcadian,északi világra épített marketinggel ezek a palackozások. Meg úgy általában a HP cuccok . Néha elcsúsznak ,néha gyengébbek de megkerülni , elhallgatni őket nem lehet.

Ahogy a vikingek sem nyertek meg minden csatát és időnként puritán nagyszerűségüket elfedte a csillogó zsákmányokból magukra aggatott arany, úgy van a mai Highland Park Distillery is a modern whiskypiaccal .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2016.03.17. 15:39:49

Kár, hogy ebből egyet sem tudok megvenni. :D

barman's choice 2016.03.17. 16:06:45

Nem vagy egyedül :)
süti beállítások módosítása