Édestestvérek - Új BenRiach és GlenDronach utóérlelések
2015. február 20. írta: Barman's Choice

Édestestvérek - Új BenRiach és GlenDronach utóérlelések

A BenRiach - GlenDronach szimbiózis mindenki előtt ismert . A csapat ugyan a Glenglassaugh Distilleryvel teljes de ezúttal a két nagytestvér szokásossá vált újdonságainak egyidejű bemutatása apropóján készült ez a bejegyzés .

A 2015-ös év első hivatalos BenRiach palackozásai ismét Billy Walker színes világából kerülnek a polcokra. A rengeteg különböző utóérlelés ( finish ) mindig is a BenRiach palettájához tartozott. A kezdetekben valószínüleg más indittatásból mint manapság de mindig is állandó szereplője volt ennek a klasszikus Speyside stílust képviselő lepárló kínálatának az ilyen-olyan finiselés , legyen az francia vörösboros ,portugál desszertboros , karibi rumos és még ki tudja milyen sok egyéb . Egy pár évnyi letisztultabb szortiment után a néha követhetetlen BenRiach variációk ismét újult erővel támadják ízlésünket és pénztárcáinkat.

Az első a BenRiach 15 Year Old Sauternes finish . Egy klasszikus amerikai tölgyhordós érlelés után került a francia Bordeaux vidékéről származó , korábban sauternes-t altató hordóba .Ez a tizenöt éves single malt színében antik arany , illata a baracklekvárt idézi egy kellemes és lágy sárgadinnyét ,szőlőt körbeölelő melengetően borsos tölgyfa aromáival . Ízében szilva , nektarin, a pörkölt tölgy hullámai mögött mandula és tejkaramella . Ez a whisky csatlakozik a BenRiach Wood Finish Expression szériában korábban megjelentetett pedro ximenez , sherry,dark rum,madeira ,tawny port utóérlelésekhez .

 

15yosauternes.2015

A második palackozás a mai bemutatón a BenRiach legendás "Peated Finish " szériájához csatlakozik . A BenRiach 18 Year Old Albariza amerikai tölgyhordóból került pedro ximenez hordóba pár hónapra . A név az andalúz borvidék jellegzetes talaja után lett elnevezve . A " Fumous " utónevű erősen tőzegelt maltok közül ez az új , 18 éves heavily peated variáció az első amelyik saját nevet kapott . A Heredotos , Importanticus , Arumaticus és a Maderensis latin hangzásvilága után most a pedro ximenez érlelést kapott whisky spanyol névvel ékeskedik . A BenRiach 18 Year Old Albariza a második a sorozatban a madeira érlelés után amelyik szóló finiselést kapott . A korábbi latinók sherry,port,dark rum vegyesben fürödtek , szemben az Albariza szimpla PX utóérlelésével . Az alkoholerősség a szériában megszokott 46 %-os . Színe sötét borostyán , illatában tőzeges füst borította hangaméz borítja be az érett füge és az édes datolya aromáit . A töménységet lágyítja egy édeskés árpa és frissen szakított gyógynövények keveréke adta karakteresség . Ízében természetesen édes , sherrys aromák fonják körbe az ismert vaniliás, csokoládés , rumba áztatott mazsolákat idéző karaktereket . Mindezeket melengeti egy gyömbéres, finom fehérborssal kombinált határozott tőzegesség ,füstösség . Ez jól hangzik , a tőzegelt ,PX finiselt BenRiach mindig jó. Legutóbb épp egy 1984-es évjáratú hasonlóan kezelt maltjuk lett a győztese a világ egyik legjelentősebb , amatőr whiskyrajongók által szervezett , több száz whiskyt minősítő éves versenyének .

 

albariza

A harmadik újdonság természetesen egy GlenDronach . A nagyszerű Sinle Cask sorozat aktuális adagja után a 2015-ös év első , saját jogán megjelent szedervölgyi maltja egy 18 éves marsala finiselés . Finom , elegáns megjelenés , szép színvilág , izgalmasan hangzó hordóvariálás . A GlenDronach Wood Finish sorozatba belépő marsala utóérlelés csatlakozik a korábban kiadott tawny port , madeira , virgin oak ,moscatel évjelöléssel ellátott csapathoz . Európai tölgyhordóból került az olasz desszertboros hordóba (ex marsala hogshead ) pár hónapnyi extra altatásra . 18 éves , sötét borostyán színben aranyló csillogás , illatában szirupos , gyümölcsös megspékelve némi kandírozott gyömbér, mogyoró, melengető fűszerességgel a tölgynek köszönhetően .Ízében gazdagon fűszerezett vadvirág méz borítja be a sült alma , mazsola és érett körte lágy aromáit. Az egyensúlyt élénk gyömbéres, fehérborsos fűszeresség adja kiegészülve a frissen vágott tölgy és az árpa édességével.

18yomarsala.2015

A látszattal ellentétben szó sincs arról a közel egy évtizeddel korábbi időszakra jellemző finiselésekről amik időnként arra voltak jók , hogy elfedjék az alappárlat hiányosságait , esetleg a minőségi hordókkal való takarékosság okán jelentek meg és inkább az állandó piaci jelenlétről szóltak . Sokkal tudatosabb , célzottabb megjelenésekről van szó  a BenRiach esetében és egy kellemes , minőségi kirándulásról a GlenDronach nehéz sherrrys világából . Bár nem mindenki örül annak , hogy jelen állás szerint a boros érlelések ismét divatba jönnek , a tavalyi év port érlelései ,finiselései megmutatták , hogy a kezdeti időszak után ma már a helyükre kerültek ezek a domináns karakterek a skót whisky világában amiket az európai boroshordók szállítanak . Így legyen !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása