Színt vall a Macallan
2012. június 30. írta: Barman's Choice

Színt vall a Macallan

 

A világ egyik legjelentősebb single malt márkája a Macallan . Ez vitathatatlan . A klasszikus , speyside- i sherried maltok arisztokratája . A Macallan többnyire az exkluzív és méregdrága palackjai kapcsán kerül a Maltbank Herald rovataiba pedig a lepárló alapkínálata is elég széles választékot képvisel . A Macallan ezen palackjai könnyen elérhetőek, jelen vannak a kereskedelem minden területén és személyes tapasztalatom az , hogy az átlag helyi fogyasztó ( értsd: skót polgár ) még mindig az egyik legnagyobb tisztelettel fordul a lepárló maltjai felé . Persze, ez inkább olyan formában van jelen , hogy a whiskyre meglepő módon kevésbé igényesen tekintő skót fogyasztók szemében a Macallan az a whisky, amelyik szimbolizálja az ünnepi pillanatokat . A közös családi események , esküvők , születésnapok , ünnepnapok során az átlagember alkalmi elmozdulása az igényesség felé az esetek nagy részében egy dram Macallan rendelésével jut a csúcspontjára . Ha sznob lennék , azt mondanám , hogy a kispolgár luxusa ha Macallant rendel . ( És teszik ezt valami komoly áhítattal , azzal a " na? mit szólsz ? gyere fiam , most valami drága és komoly dolgot mutatok, mert nem vagyok ám én olyan olcsójános, látod, egy Macallant fizetek neked ! Egy Macallant 18!..Mennyi lesz ? Nem,nem...csak single...Na jó double shot, egyszer élünk , legfeljebb holnap reggel szívom a fogam , hogy minek kellett rongyot ráznom mint valami keresztapának..." )

A Macallan meg nyilván egy cseppet sem bánja , hogy a reputációja ilyen mértékú tiszteleten alapszik .

Pedig ahogy említettem , a márka nem csak a luxuspiacon aktív , hanem az egyik legszélesebb alapkínálattal is rendelkezik . Egyedi módon , párhuzamosan létezik két alapsora is . Az egyik a klasszikus macallan-i hagyományokon alapuló , minőségi sherrys érlelések sora, a másik pedig egy sherry-bourbon hordós variációk szériája . A két alapsor nem meglepő módon a Sherry Oak és a Fine Oak nevek alatt ismert . A Sherry Oak széria 10 , 12  , 18 ,  25 és 30 éves korral jelenik meg , plusz van egy 10 éves hordóerősségű malt is köztük . A Fine Oak sorban 10 , 12 , 15 , 17 , 18 , 21 , 25 és 30 éves kiadások szerepelnek . Ez tulajdonképpen egy " triple wood " érlelés , hiszen a whisky megfordul európai és amerikai tölgyhordóban amelyekben korábban sherry volt , hogy aztán amerikai tölgy, ex-bourbon hordóban kapjon egy kis extrát az íze . Sokan a Fine Oak sort szentségtörésnek érezték és érzik a 2004 -es megjelenése óta , hiszen a márka deklaráltan a legigényesebb sherried whiskyk top maltja . A fanyalgók szerint a bourbon hordó , finoman fogalmazva sem segített a Macallan minőségén . Egyfajta kommercionális , üzleti indokokkal magyarázott , kicsit néha lenézett kiadásoknak tartották az igazi fanatikusok . Személyes véleményem az , hogy ennyire nem rossz a helyzet , a Fine Oak sor egy elfogadható elmozdulás a márka történetében . Igaz , a Fine Oak sikere soha nem érte el és már nem is fogja a klasszikus Sherry Oak sorozatét .

A Macallan ugyanis egy nagyon érdekes és fontos lépésre szánta el magát . Idén ősszel a brit piacokon lecseréli a Sherry Oak és a Fine Oak 10 és 15 év közti palackozásait . Egészen pontosan a Sherry Oak 10 yo , 10 yo Cask Strength , 12 yo és a Fine Oak 10 yo , 12 yo , 15 yo, 17 yo tűnik el a polcokról . A helyükre három , no-age-statement whisky lép . Ez pedig igen érdekes kérdéseket vet fel . Vajon miért akkor vált a Macallan a korjelölésről NAS -ra , amikor a jelenleg legjelentősebb távol-keleti piacoknak köszönhetően a korjelölés még mindig az egyik legnagyobb húzóerő a vásárlások tekintetében ? Érdekes az is , hogy a komoly minőséget képviselő 18 éves Macallan marad a helyén a megszokott formájában , tehát őt nem keresztelik át . A logika amilyen egyszerűnek tűnik , annyira fifikás is lehet . A 18 éves whisky , legyen az bármelyik márka , még mindig egyfajta státusz a fogyasztók körében . A kisebb piacokon egy 12 éves jelölés is ámulatba ejtheti a kevésbé naprakész vásárlót , a 18 év a cimkén pedig szinte egyenesen a luxust jelenti az átlagvásárló számára . Innen megközelítve a váltást , mondhatjuk a Macallan meghagyta a hitében a vásárlót , a 10, 12, 15 éves maltjaikat egy-egy névvel ellátva tovább emelte a korjelölés exkluzivitását, kihegyezve azt 18 yo-ra  . De az is lehet , hogy az új elnevezésű whiskyjeik , amelyeken ezentúl csak az ár lesz az , ami alapján eltudja majd magában helyezni a whiskyt a vevő, inkább arra ösztönzi őket , hogy a mindenki által elismert 18 évest vegyék le a polcról . Vagy csak szimplán a gyors és hatalmas igények miatt a whiskynek kevesebb idő jut alvásra ? És a NAS palackozásokkal jobban ellehet adni esetleg pár évvel fiatalabb verziókat is ? Hiszen a whisky iránti igény  olyan iramban növekszik , hogy ha egy lepárló sikeresen eltudja adni csak pár évvel fiatalabb whiskyjeit is  a piacokon , már komoly összegű haszonról beszélhetünk. Az üzlet pedig erről szól .

Persze , nálam sokkal okosabbak a Macallan marketingesei és nyilván pontos oka van annak , hogy ezt a döntést meghozták . És , hogy mik lesznek az új megjelenések ? Sokat egyelőre még nem tudni , csak annyit , hogy három whisky váltja a Sherry és a Fine Oak sorozat alap variánsait . Az új maltok NAS azaz korjelölés nélküli maltok lesznek , a nevüket pedig a színükre alapozva kapták . Az új palackok a Gold , Sienna és Ruby nevekkel lépnek a brit piacokra pár hónap múlva . Ha minden igaz , ezek a whiskyk az eddig a travel retail szegmensből megismert 1824 Series kiadások brit piacokra szánt tagjai lesznek .

Pár hónap és a neveik után a tartalmukat is ízlelgethetjük . Addig meg szoktassuk magunkat ehhez : Macallan Gold , Macallan Sienna , Macallan Ruby .

Hát, nem tudom...

Ha azt mondom Ruby Macallan vagy Sienna Macallan , akkor nekem elsőre úgy hangzik mint valami los angeles -i pornós művésznév . Mindenesetre bizonyosan visszatérünk még erre a sztorira , ami már most , a bejelentése utáni napokban is felbolygatta a whisky rajongók mindennapjait .

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andris 2014.02.12. 19:47:06

És a kontinensen, itt Magyarországon mi várható pl. a 10 sherry oak-ot tekintve? Itt is ki fogják vonni a forgalomból a fiatalabb oak érleléseket, és csak a színjelölésűek maradnak?

barman 2014.02.13. 03:29:40

A brit piacon vagyis a hazain kezdték , de ma már mindenhova a Gold, Amber, Sienna , Ruby megy . Vagyis igen, szerte a világon eltűnik idővel a korjelölt Macallanek egy része. Gondolom amig van készlet az majd kifut , de új rendelésnél már csak ezek mennek ( plusz ami megmaradt a korjelöltek közül ) az üzleteknek . A Gold csalódás egy Macallanhez képest , az Amber elmegy, a Sienna meg a Ruby az egy jó whisky amúgy . Szerintem a GlenDronach oda-vissza veri már a Macallant alapsor tekintetében . Plusz a single cask palackozásaikkal még le is körözik a Mac-et. Az idős Macallanek viszont mindig is egy másik dimenzióban mozogtak .
süti beállítások módosítása