NASkelet- Glencadam Origin 1825
2016. március 02. írta: Barman's Choice

NASkelet- Glencadam Origin 1825

 

A tavalyi évben nem sok skót szeszfőzdének volt esélye ellopni az évfordulós rivaldafényt a két csúcsnévtől , a Laphroaig - Ardbeg duótól . Dél-Islay kétszáz éves ikonjai mellett pláne nem lett volna könnyű felépíteni egy szülinapi kampányt egy "csak" 190 éves lepárlónak a Highland egyik sarkából . Amíg a két tőzeges óriás mögött milliók állnak minden értelemben , az egyik legkeletibb főzde még százkilencven év után is csak egy csendes kis független cég , figyelmet alig generálva és sokkal kevésbé hivalkodó profillal . De a keleti bástyák roppant szívósak és kitartanak akkor is amikor már senki sem hisz bennük. Mert Napkeleten mint tudjuk más a szellemiség .

Az utolsó keleti whisky lepárlók az 1980-as évek bezárási hullámának lettek áldozatai,így az amúgy sem frekventált területeken a malátawhisky készítése a Fettercairn és a Glencadam főzdékre maradt. A Fettercairn gyakorlatilag nem létezett csak a Whyte & Mackay blendek számára , és a Glencadam is hasonló utat járt be, keverékeknek szállítva termelése majd' egészét. Amig a Fettercairn a 2014-es eladása elött pár évvel jelent meg önálló single malt alapsorral, nyilvánvalóan azért, hogy emelje a lepárló eladási értékét addig a Glencadam jó tíz évvel megelőzte keleti szomszédját ebben a kérdésben.

2003-ban vásárolta meg és azóta is tulajdonosa a lepárlónak az Angus Dundee Distillers, egy jól ismert családi cég . A befektető a Glencadam előtt megszerezték a Tomintoul Distilleryt is , így két csendes, kapacitásában erős-közepes mennyiségre hitelesített de a fejlesztés lehetőségeit magában rejtő egységet vásárolt. Az Angus Dundee főleg blendekkel operál , de becsületükre legyen mondva mind a Tomintoul mind a Glencadam szinte a kezükbe kerülése után azonnal megjelent a whisky térképen single malt palackozásként is. A Glencadam az új tulajjal azonnal egy 15 éves palackozással mutatkozott be ! Ez a 2000-es évek elején volt és mindkét lepárló azóta is jelentet meg rendszeresen malt whiskyt, ennek ellenére az elmúlt másfél évtizedben szinte alig kaptak globális figyelmet. Még az igazán naprakész fogyasztóktól sem .

Pedig a csendes tudatosság  - amit a tegnapi bejegyzésben a Tomatin kapcsán már emlegettünk - a Glencadamnál is tetten érhető , csak még inkább visszafogottabb kommunikációval . Ellenben a Glencadam alapsor tagjai jobban megkapták külön-külön az identitásukat a Tomatinhoz viszonyítva. 2008-ban a már ismert 15 éves variáció mellé megjelent egy 10 éves palackozás és ezzel egyidőben külsejében is csinosodott a Glencadam. A két whisky a korjelölés és az elegáns,egyszerű dizájn mellett egy-egy jelképes klasszifikálást is kapott . A tíz éves a  "The Rather Delicate" , a tizenöt éves a "The Rather Dignified" jelzőt kapta . 2010-ben a duóhoz csatlakozott a 14 Years Old Oloroso Cask Finish ("The Rather Enriched") , a 21 Years Old ("The Exceptional") mint az alapsor állandó tagjai és egy 12 Year Old Portwood Finish ("The Rather Refined") . A sortól elkülönülve egy limitált single cask kiadás 32 évvel a premium kategóriában képviseli a főzdét egy kellemes árképzéssel. Minden Glencadam non-chill, színezékmentes és a korrekt 46 % -os alkoholtérfogattal jelenik meg .

Most itt egy új Glencadam ! A lepárló büszkén mutatja be első no-age-statement palackozást , a Glencadam Origin 1825 nevű maltot ! A hivatalos megfogalmazás szerint a whisky "matured in first-class American white-oak bourbon barrels  'finished' in the finest Spanish Oloroso Sherry butts" . Igen,semmi cicoma, klasszikus ez is. Stabil. Mint egy napkeleti bástya az idők viharában .

 

001 Glencadam NAS

 

Egy újabb NAS. De ne pont a Glencadamon verjük le a szokásos korjelölés körüli vitát . Inkább nézzünk rá újra,fogjuk fel, hogy most ez van és amíg mások a mellüket verik és egész portfóliót építenek NAS kiadásokra, addig itt egy csinos,igazán könnyen élvezhető,elegáns és kitartó kis whisky amelyik először nem korjelölt közel két évszázados történelme és másfél évtizede létező malt alapsorának megjelenése óta. A Glencadam Origin 1825 arany színével , krémes-gabonás,florális illatába keveredő vaniliával és nyári gyümölcsök frissességével mutatkozik be. Ízében banán,ananász ,körte ,lágyan fűszeres kompótlé . Lecsengése édes. Az egyetlen gyengesége -szó szerint - az alkoholfok . A 46 %-os testvéreivel szemben az Origin 1825 csak 40 % abv-vel jelenik meg. Ok, ez tényleg kevés egy amúgy is lágy profilhoz. De időnként a szívünkre is hallgatnunk kell amikor megítélünk egy whiskyt. Ez pedig Glencadam.Egy szimpatikus lepárló , szimpatikus malt. Reálisan azonban az a 40 % jelenthet rossz pontot a megítélésében.

A Glencadam Distillery azonban nem azért tudott majdnem két évszázadot túlélni mert feladná bármilyen helyzetben , így holmi kétszáz éves Islay óriások évfordulója sem vette el a kedvüket,hogy a maguk módján celebráljanak önmaguknak egy kis szülinapi meglepetést,ha már a reflektorfény máshova irányul. Bár nem hiszem, hogy a Glencadam nagyon a reflektorok elé igyekezne és nem is kell, hogy arrafelé menjen. Sokkal szimpatikusabb ez a lágy,a klasszikus bourbon érlelés legjobb állapotát bemutató könnyed és gyümölcsös felföldi stíló mint a celeb szerep. 2015-ben az évvégén megjelent egy Glencadam 25 Year Old nevű single malt ami ugyan nem hirdeti magáról, hogy 190 évet ünnepel, de magunk közt nyugodtan vehetjük évfordulós kiadásnak.  (Volt már 25 éves verzió 2009-ben , ahogy volt már 30 éves is, kétszer is az Angus Dundee beszállása óta .)

25yo

A Glencadam Distillery  területén van egy elég komoly kapacitású palackozóüzem is és egy jó nagy terület raktározásra ami kényelmesen elnyeli az éves másfél millió liternyi alkoholt amit a lepárló előállít. Tizenegy raktárban érlelődik a főleg ex-bourbon hordókban a Kelet utolsó, könnyed eleganciát mutató single maltja .

Boldog 190.szülinapot így utólag is és nagy tisztelet a Glencadamnak ! Most , hogy megmutatják mit vallanak "Eredet" név alatt , egészen biztosak lehetünk benne,hogy ha az ajtót nem is rúgja be a cuccuk , azért a könnyedség is lehet érték.

Ők ilyenek .

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fezmin 2016.03.02. 15:34:50

Nekem pont ez a könnyedség az, amit nem igazán tetszik bennük, de ez gondolom az alap spirit tulajdonsága.

barman's choice 2016.03.06. 12:19:28

A Glencadam 15 yo pedig egy igen klasszikus példája a bourbon hordós skót maláta whiskynek. Igazából kb annyit tud az egész malt whisky a Highlanden,minden más amit ismerünk már egy kreatív formája a századok alatt felgyülemlett megfigyelésekre és tudásra alapozott kísérletezésnek.
süti beállítások módosítása