Sötét eredet - Highland Park Dark Origins
2014. július 02. írta: Barman's Choice

Sötét eredet - Highland Park Dark Origins

 

Orkney viking múltjában rengeteg a sötét folt . Fosztogatók ,testvérgyilkosságok , rablóhadjáratok , erőszak . Manapság ezek a legendák a kollektív emlékezetben hősies és megbocsátható de el nem kerülhető, sok esetben pozitív eredményt hozó eseményekként vannak jelen. Így lesznek a sötét foltokból ragyogó történelmi pillanatok . És ha valahol büszkék a sötét emlékekre, hát Orkney szigetén a környék viking mondáinak büszke őrzőjeként a Highland Park Distillery igencsak büszke . Az ős-skandináv mitológia mellett azoban van még elég kétes sztori amit a lepárló felhasználhat legendákra,hősökre,harcosokra,mítoszokra építő marketingjében és arculatépítésében

A 2014 nyarán megjelent legutóbbi single malt Orkney Island vezető szeszfőzdéjétól egy NAS (no age statement vagyis korjelölés nélküli ) single malt whisky, a Highland Park Dark Origins. A Dark Origins vagyis a Sötét Eredet egy first fill sherry hordókból válogatott non chill filtered, 46.8 % -os alkoholtartalmú malátawhisky.

 

darkorigins

 

A palackozás mögötti történet ezúttal nem a viking időkig nyúlik vissza , csupán az 1700-as évekig , egészen pontosan Magnus Eunson személyéig aki a Highland Park Distillery legendáriumában a lepárló alapítójaként tartanak számon és valószínüleg maga is viking leszármazott . Magnus , aki nappal templomszolgaként kereste a kenyerét éjszaka illegális szeszfőzdét üzemeltetett és serényen csempészte a whiskyjét . Rengeteg történet maradt fent Magnus mesterről , aki a sztorik szerint a kirkwalli közösség egyik igencsak vagány tagja volt . A kortársainak ő egy kreatív ,sokoldalú közösségi ember volt aki a jelek szerint sokkal fogékonyabb volt a csibészségre mint az ájtatoskodásra. A legtöbb skót whiskyfőzde ilyen típusú emberek keze alatt kezdte történetét , hiszen hivatalosan csak 1823-tól rendezték a brit törvények a whiskykészítés adózási feltételeit,amivel egyben megteremtették egy azóta is tartó sikertörténet , egy gazdasági és agrárágazati szupertermék fejlődését . Szabályozás és egyéb adminisztratív okok ( értsd magas adók ) miatt a skót szeszfőzés századokon át illegális tevékenység volt az angolok álláspontja szerint , annak ellenére,hogy egy nyilvánvalóan generációknak megélhetést adó hagyomáynról van szó.Sőt,nyilván többről is mint hagyomány hiszen skót barátaink szorgosan fogyasztották is az élet vizét. Igy lett az alkoholizmus nemzeti örökség , mára pedig üzlet.

A Highland Park Dark Origins double first fill sherry cask érlelés. Ez annyit tesz , hogy a párlat olyan hordókba került évekre amelyekben korábban sherryt tároltak és azért first fill vagyis elsőtöltésű ,mert a sherry után a következő alkohol ami a tölgyfahordóba kerül az a whisky ( vagy épp a három évnyi érlelésig még whiskynek nem nevezhető párlat ). A gyakorlatban ez azt jelenti esetünkben,hogy a Highland Park Distillery alapsorának vezető maltja, a 12 Year Old készítéséhez használt ex-sherry hordókból származó whiskyk mennyiségéhez képest a Dark Origins ezen mennyiségnek a dupláját kapta. A Dark Origins bekerül a Higland Park alapsorába ami már eddig is az egyik legkomolyabb minőségű sor volt a paicon ár-érték arányában is kimagaslóan jó megítéléssel . A 12-18-21-25-30-40 éves orcadian (Orkney Islandről származót jelent a szó) maltok a valaha volt egyik legerősebb alapsor a skót whisky világában . A Highland Park ahogy a korszak megkívánja , az elmúlt években kicsit felturbózta a hivatalos palackozásainak megjelenési ütemét és ebből kifolyólag sok kritika is érte őket. Főleg a travel retail szegmensbe vagyis a vámmentes üzletek számára exkluzívan megjelentetett korjelölés nélküli és többnyire ex-bourbon hordóban érlelt italai miatt szólták meg a jóhírű lepárlót. A sokszor erőltetett marketinggel megtámogatott és jellemzően túlárazott palackozásaik nem segítették elhallgattatni ezeket a kritikus hangokat, annak ellenére sem , hogy például a Valhalla Collection tagjai ( Thor,Loki,Freya,Odin ) minőségükben nagyon is jó és klasszikus Highland Park stílust képviselnek .

Most a lepárló nyilvánossá tette a Sötét Eredetét. A sok megkritizált érlelés után itt egy double first fill sherry Highland Park. Ennél ütősebb választ nem is adhattak volna! Az elsőtöltésű sherry hordóban érlelt maláta whiskyk még manapság is emeltebb minőséget jelentenek, épp ezért a lepárlók sokkal inkább limitált vagy exkluzív palackozásokként jelentetik meg az ilyen italaikat. Ezzel szemben a Highland Park Dark Origins az alapkínáLatba került ráadásul a minőségéhez mérten még elfogadható,korrekt áron. Azzal, hogy a modern malt whisky történelem aktuális trendjének megfelelően a whisky korjelölés nélküli nem tudunk mit kezdeni de ezt nem csak ellensúlyozza hanem szinte lényegtelenné is teszi a Dark Origins telt zamata és minősége. A csomagolás a szokásos Highland Park palackforma de a matt feket szín szemetgyönyörködtető és komoly külsőt kölcsönöz a whiskynek. A fekete szín hivatott utalni a "sötét" időszakra ugyanúgy, ahogy az ital mély aromáira is. A csuklyás férfi arcával a dobozon (ami első ránézésre inkább egy futballhuligánra vagy az Assassin Creed főhősére hasonlít mint Magnus Eunson plébános,hentes és whiskycsempész polihisztor 18.századi portréjára) a dizájn egy újabb egyedi elemmel bír.

hpdo

Ahogy fentebb íram, a Highland Park alapsora a korjelölt maltokkal igen erős felállás.Ebben a familiában szép kihívás új tagként belépni. A Dark Origins viszont nagyon is tökös whiskynek tűnik és a sok viking hérosz legendái után egy sokkal "emberibb", vagányabb sztorival , egy minőségi érleléssel esélyes a család fekete bárányából annak egyik legfényesebb tagjává válni . A Highland Park Dark Origins az egyik legjobb korjelölés nélküli single malt whisky napjainkban.

KÓSTOLÁSI JEGYZET

Distillery / Lepárló : Highland Park

Régió : Highland / Islands / Orkney

Név : Dark Origins

ABV : 46.8 %

Érlelés : 80 % first fill sherry casks ( ebből 60 % first fill european oak ,20 % first fill american oak ) - 20 % refill sherry casks

Megjelenés : mély arany-mahagóni

Illat : politúrozott fa , mazsola,csokoládé,sült gesztenye,meleg mézes-vaniliás kapucsínó és kevés tölgyfűszer.

Íz : Édes füst ,delikát tőzegesség,csokoládé,narancs , mézeskrémes sütemény aszalt gyümölcsökkel.Hangsúlyosan jelen van a tölgyfa minden jellegzetessége.

Lecsengés : Hosszú , száraz ,hangaméz,pernye

Összegzés : Zamatos, telt és gazdag whisky a Highland Park klasszikus hangás,lágyan tőzeges ,mézes karaktereivel. Domináns tölgyaromák mellett remekül érvényesülnek a sherry hordókra jellemző gyümölcsös,nehezebb jegyek is.

Gasztrotipp : A Dark Origins önmagában egy jó szivarral lefedi a desszert szerepét de remek párosítás minden csokoládéra épülő édesség mellé. Diós,aszaltgyümölcsös desszert kiemeli a whisky szárazabb,erősebb karaktereit, míg a meleg-hideg párosítású édességek -például kakaós piskótatészta vanilia fagylalttal és forró karamellás öntettel- erősítik az ital füstös,mézes,narancsos jegyeit.

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadkaril 2014.07.02. 06:09:57

hát erre elkezdek spórolni

Fezmin 2014.07.02. 10:10:38

Ez most engem is megfogott - fránya marketing! :)
süti beállítások módosítása