Szeszfőzdék harca - Diageo's Game of Thrones Malt Whisky Collection
2018. július 21. írta: Barman's Choice

Szeszfőzdék harca - Diageo's Game of Thrones Malt Whisky Collection

 

 

Ezt sem gondoltam volna, hogy valaha egy Trónok harca tematikájú bejegyzést írok a Barman's Choice whisky blogon. De az igények, – és mert első ránézésre is érdekes malt whiskykről van szó – meg a nyilvánvalóan világméretű érdeklődés okán, fájó szívvel, de azt kell mondanom, van helye a posztok közt.

 

Van ugye ez a milliókat megfogó filmsorozat, a Game of Thrones. Erre a hájpra ugrott rá a Diageo, először mikor bejelentette a világ legismertebb whiskyjének, a Johnnie Walker blendnek a filmhez adaptált limitációját, a Johnnie Walker Game of Thrones White Walker nevű palackozását.

 

                                  https://maltymates.com/en/wp-content/uploads/2018/05/JW-WhiteWalker-900.jpg

 

Ez nem volt elég, most egy, a cégóriás single malt whiskyjeire épülő szériát dobnak piacra az ősszel. A maltok mindegyike egy-egy házat, vagy családot reprezentálnak ebből a kétségtelenül komplex alkotásból. Bevallom őszintén, én egy percet nem láttam a sorozatból, a könyvet sem olvastam, ezért egy alapos cikk helyett, amiben össze tudnám hasonlítani a megjelenő whiskyk karakterét az általuk képviselt házakkal, nem tudok szolgálni. Egyelőre az eddig kiszivárgott alapadatokkal vagytok kénytelenek beérni. Az sem rossz, bár nyilván lesznek fanyalgók, akik főleg a whiskyk miatt, de lehet, hogy a “hálivúdi” kapcsolat okán fognak kritizálni. Nézzük, mi az amit jelenleg tudunk.

 

Nyolc malt whisky. Kettő kivételével korjelölés nélküli palackozások, a limitációjukról és hordótípusukról egyelőre nincs hír. Gyanús, hogy többük már jelent meg hasonló névvel (nem a GoT utalásra, hanem a whisky “nevére” célzok), így picit homályos, hogy már ismert variációkat címkéznek újra, vagy ez csak egy alkalmi dolog lesz. Szeretném remélni, hogy utóbbi, egyrészt mert a nevekben azért vannak apróbb eltérések, másrészt nem örülnék neki, ha egy Trónok harca adag lenne az idei Special Release. Az alkoholfokok alacsonyak, elsőre a Clynelish hoz egyedül érdekes abv-t.

 

House of Baratheon – Royal Lochnagar – 12 yo – 40%

 

                                         

 

A Royal Lochnagar 12 year old önmaga szinte egyedül képviseli a lepárló “alapsorát”, ehhez jön a Selected Reserve, ami manapság már egyre ritkábban bukkan fel. Innen nézve egy 40 % abv-s, 12 éves Lochnagar elég átlagos választás, erősítve azt, hogy azért a Diageo igyekszik a lehető legkevesebb befektetéssel felugrani a GoT adta előnyökre. A Royal előtag a Lochnagar nevében kötelez, feltételezem nem valami felkapaszkodott brigád lehet ez a Baratheon család…

 

House of Greyjoy – Talisker – Select Reserve – 45.8%

 

                                           

 

A Talisker, a legnagyobb és legfontosabb malt whisky brand, amivel a Diageo kiemelten foglalkozik és promótál, egy Select Reserve verzióval száll be a harcba. A 45.8 % abv a Talisker jellegzetes alkoholfoka, ez azért jó, hogy ehhez nem nyúltak. Korjelölés nélküli, mint a legtöbb Talisker variáció, (lásd Storm, Dark Storm, Skye, Distiller’s Edition, 57 North). A címkéből arra következtetek, hogy ez a Greyjoy ház valamilyen formában kötődik a tengeri léthez, lévén ez valami kraken-szerű lény, a Talisker meg “made by the sea” a saját imázsa szerint. De majd a GoT fanok kijavítanak, ha a Greyjoy család mégsem vízi familia…

 

House of Lannister – Lagavulin – 9 yo, 46%

 

                                  

 

Talán a legjobban várt, és a legnagyobb név a cuccok közt a Lagavulin, feltételezem, a Lannister klán is fontos eleme lehet a Trónok harca sorozatnak. Az utóbbi években a Lagavulin lassan a fiatalabb verzióit mutatja meg a világnak, elég csak a 200. évfordulóra kiadott 8 éves verzióra utalni, amiből limitáció után idénre az alapsor új tagja lett. Sőt, egyre több független palackozótól kaphatunk fiatal Lagavulint. A klasszikus 16 éves meg alapvetés, a 12 éves Special Release kiadások a világ legjobbjai a saját kategóriájukban, így részemről teljesen oké, hogy egy újabb hivatalos kiadásként egy újabb korjelölést kapunk ettől a legendás főzdétől. A címke abszolút klasszikusnak tekinthető, az eredeti Lagavulin logóban is oroszlán szerepel. Igazi uralkodói jelkép, a legerősebbek, legnagyobbak jele, ez jár is a Lagavulinnak, és valószínű a Lannisterek is ilyesmi jellemzőkkel bírnak. Vagy nem? Bocs…

 
House of Stark – Dalwhinnie – Winter’s Frost – 43%

 

                                      

 

Hát, a Dalwhinnie Winter’s Frost név nem sok jót ígér, még akkor sem, ha annyit még én is tudok, hogy a Game of Thrones alkotói és fanjai valami furcsa fétist éreznek a tél iránt. Én a Winter’s Gold nevű Dalwhinniere utalok, amelyik egy elég fura marketinggel próbálja eladni egy korjelölés nélküli verzióját a lepárlónak, és ennek a minősége nem fogta meg a whiskyk rajongóinak szívét. Talán a Winter’s Frost viszont meg melengeti a Trónok harca rajongókét. A Dalwhinnie Distillery a második legmagasabban fekvő lepárló Skóciában, igen hideg környezetben fekszik, gondolom ez miatt is lett ez a verzió ehhez a családhoz kötve. A farkasfej meg valami vadságot sugall. Ezek a Starkok valami hegyirablók?

 
House of Targaryen – Cardhu – Gold Reserve – 40%

 

                                        

 

Na, szegény Targaryen család megkapta. Cardhu Gold Reserve. Hát, ha ennek valami köze van a Cardhu Gold Reserve nevű malthoz, akkor elég érdektelennek ítélik őket a párosítást végzők. Vagy lehet az arany utalás valami gazdag familiára utal a sorozatban? Még akkor is, talmi egy arany ez a Cardhu. A sárkányos címke viszont azt sugallja nekem, hogy mégis csak egy fontos familia ez, mert úgy tudom a sárkányok rendszeresen felbukkannak a sorozatban. Többek közt ez is az oka, hogy nem nézem. Nem csípem azt hiszem ezeket a Targaryaneket, pláne ezzel a Cardhuval… Ha harcolnék, biztos nem velük lennék…

 
House of Tully – The Singleton – Glendullan Select – 40%

 

                                     

Amikor először hallottam erről a Trónok harca malt whisky szériáról, és megtudtam, hogy lesz benne Singleton, talán az egyetlen dolog volt ami érdekelt ebből a hírből, hogy melyik Singletont teszik bele. Mert a Singleton, mint tudjuk, egy gyűjtő brand, három különböző lepárló termel a márkának, mindegyik egy-egy világpiaci szegmensre pozícionálva. A jelek szerint a Glendullant választották, amelyik az eredeti felállásban Amerikát látja el Singleton név alatt malt whiskyvel. Talán nem véletlen, hogy pont a legnagyobb piac maltját választották. Tully család, sokat nem mond, nem tudom kik lehetnek vagy mit képviselnek az eredeti tv-sorozatban, a címke alapján – a Singleton brand eredeti logója is a lazac – ők talán halászok? Bocs:)

 
House of Tyrell – Clynelish – Reserve – 51.2%

 

                                      

 

Hát, kedvenc whiskym sem úszta meg, nem is tudná, az elmúlt években a legnagyobb felújítások és brand fejlesztések a Clynelsih kapcsán történtek, lévén a Johnnie Walker egyik alappillére a malt. Ők a Tyrell családot kapták, remélem ők a legjobb arcok a sorozatban, és valami badass brigád. Ha harcolnék, értelemszerűen a Clynelsih maitt velük lennék, majd megkérdezek valami hozzáértő GoT fant, kik ezek a Tyrellek. Az egyetlen hordóerősségűnek kinéző whisky a sorban, ergo ez valami erős familia, remélem. A címke fura, semmi köze a Clynelish logóhoz, ami ugye a legszebb, a skót vadmacska. Nem is értem, miért nem ezt használták ki a Diageo marketingesei. Igazi vad, ritka állat, egy remek whiskyvel, fokozottan védett és nem sokan láthatnak élőben felföldi tigrist, a vadmacskát. Hm. Lehet mégse a Tyrellek akikhez szegődnöm kellene? Azér a szív nagy úr. Clynelish. Maradok.

 

The Night’s Watch – Oban – Bay Reserve – 43%

 

                                   

 

Oban Bay Reseve? Csak nem az Oban Little Bay nagytestvére lesz ez a palackozás? Pláne, hogy ismét csak az amerikai piacnak sugallnak, lévén a korjelölés nélküli Oban, a Little Bay elsőként az amerikai piacra lett készítve, bár a jenkik inkább a klasszik 14 évest veszik. De talán a Bay-ről beugrik nekik, hogy ezeket a Night’s Watch féle valamiket kell preferálniuk. Kik ezek? Ez egy ház? Vagy valami kreatúrák? Nem tudom. Logót se kaptak )oké, az Oban főleg sirályokkal variál, szóval megértem…), csak valami mantrát vagy mit. Sötét egy titok ez így.

 

Egyelőre ennyi, ha lesz valami új, hogy mennyi palack jön, mik is ezek a maltok érlelés tekintetében, mikor jelenik meg a sorozat, majd írok róla a  Barman’s Choice Facebook oldalon vagy a Barman’s Choice Instagram oldalon.

Mégegyszer nem vesztek rá, hogy Trónok harca posztot írjak.

Még ennyit se…

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.07.29. 23:14:53

Figyelemfelhivásnak jó volt a poszt - remélem itthon is lehet majd kapni!

Sólyom Tomi 2018.07.29. 23:14:58

Eskü ez így sokkal jobb lett, mintha egy Trónok harca-rajongó írta volna a posztot! :-)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2018.07.29. 23:17:08

@Kelly és a szexi dög: Köszönöm! Ha nem lehet majd kapni, írsz privátban, és segítek.
süti beállítások módosítása