Napsütötte - Glenmorangie Bacalta
2017. január 29. írta: Barman's Choice

Napsütötte - Glenmorangie Bacalta

 

 

Még pár hét, és jön a legújabb Glenmorangie. Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a palackban egyesül a Bill Lumsden jelképezte szakmai kreativitás a PR részleg által hozzáadott erőltetésekkel.

A Glenmorangie Bacalta a felföldi lepárló Private Edition nevű sorozatába illeszkedik majd be. Ez a palackozás lesz a nyolcadik ebben a prémium sorozatban. Elődei a Sonnalta PX (tíz év american white oak plusz két év pedro ximenez utóérlelés) ami, ugyan még a címkéjén Private Collection feliratot viselt, de a Glenmorangie kiskáté szerint alapítótagja a mostanra Private Edition név alatt futó szériának. A Finealta (egy tőzegelt Glenmorangie american white oak -oloroso kombinációban), az Artein (toszkán boroshordós utóérlelés), az Ealanta  (egy 19 éves, teljes idejében virgin american oak érlelt Glenmorangie), a Companta (egy “barátságos” francia boros és fortified wine hordós utóérlelés), a rusztikus  Túsail, ami elődeivel ellentétben nem az érlelési metódusokra és hordófajtákra reflektált, hanem a Maris Otter típusú régi árpafajta karaktereire épült, legutóbb pedig megkaptuk a magunk kis édességét, a Milsean nevű, ex-bourbon majd recharred portugál boroshordóban finiselt Glenmorangiet.

Az új családtag is Portugáliából érkezik. A whisky neve Glenmorangie Bacalta. Korjelölése természetesen nincs, az alkoholfoka elfogadható, 46 % -osra ígérik. Az érlelése ex-bourbon hordó, majd madeira cask finish. Nem is akármilyen madeira! A címkén olvasható, hogy a legújabb privát kiadás egy “baked malmsey madeira cask”  érlelés.

Mit is jelent ez?

Madeira két dologról nevezetes. A szigetről elnevezett likőrborról és Christiano Ronaldoról, aki itt született és pallérozódott, mielőtt a kontinensre tette volna át a székhelyét, a lisszaboni Sportinghoz szerződve.

A madeira, mint fortified wine készítése egy jól ismert eljárás eredménye. Az alapvetően édes, érett szőlőszemekből készülő musthoz borpárlatot adnak, ezzel emelik az ital alkoholtérfogatát. A madeira borok cukortartalma viszonylag mérsékelt, alkoholtartalma viszont nagy. Főleg az édesebb, desszertborként ismert változatai a népszerűek, de vannak szárazabb madeira borok is. A madeira jellegzetes zamatosságát a meleg helyen való érlelés adja, amit manapság már hőkezeléssel siettetnek. És itt érkeztünk el a Glenmorangie címkén látható felirat megfejtéséhez.

A Malmsey a madeirák legédesebb változata, főleg malvázia szőlőből készül. Az újbort pár hónapig hőhatással érlelik, ez a madeirázás. Hagyományos és természetes módon a szabadban történik, ezt hívják úgy, hogy baked vagyis sült, logikusabban napsütötte. Később a hatékonyság érdekében elterjedt az üvegház, mint érlelőhely, majd jött az estufas, az emeletes hőkamra, ami már valóban gazdaságossá és kellően modernné tette az üzlet számára a madeira borral való foglalatoskodást. Értelemszerűen a hagyományos, napsütötte verziókat tartják a legexkluzívabb minőségnek, ez jár persze a Glenmorangie reputáció mellé is. A baked malmsey madeira cask tehát annyit tesz, hogy a Lumsden által utóérleléshez felhasznált madeira hordók a szabadban, napsütés alatt érleltek korábban borokat.

Nyilván nem lehet nem megemlíteni a madeira cake, vagyis a madeira szelet nevű vajas, könnyed piskótát, ami szintén baked, hisz sütik, és bizonyosan felbukkan majd a kóstolójegyzetekben, hiszen logikus, hogy az aromái passzolnak a madeira bor jellegzetességeihez. Klasszikus angol teadélutánok végén a madeira, vagy sherry mellé szolgálták fel. Mindenki ismeri szerintem, kenyérformában, esetleg tortaformában készült, roppant egyszerű piskóta.  A PR csapat hatalmas mosollyal dőlhetett hátra, hogy hát baked, érted, jó mi? De kurva jók vagyunk! És mi lenne, ha mindezt valami narancsos-napos dizájnba raknánk? Úúú, ez még jobb! Fúú, de nagyon jók vagyunk…

 

                                                 glenmorangie-bacalta

 

Jó, ne bántsuk őket. Ugyan, ki az aki nem ilyen irányban igyekezne imázst építeni, ha már a hordók valóban napon érlelődtek?

A Bacalta annyiban nem tűnik aktuálisnak, hogy a legutolsó Glenmorangie Private Edition is portugál boros hordóban volt finiselve, igaz, nem madeirában. A profilja szintén édes, de ez talán nevezhető a Private Edition széria jellegzetes irányának is, lévén volt itt már PX, fortified wine, toszkán boros utóérlelés is. Most a madeira ideje jött el, egy kis napfényt lopva a februárba. A logika szerint lesz majd biztos portói finiselés is idővel, majd tokaji. Utóbbiról már vannak is kiszivárgott hírek, talán pár éven belül kiderül, mire megy a Glenmorangie professzora ezzel a nagy kihívást jelentő hordófajtával.

A bacalta egyébként gael nyelvből angolra fordítva annyit tesz, baked.

 

Ravasz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása