Február 22.-én két éves lett a The Maltbank Herald.Köszönet mindenkinek aki olvassa,követi.
Az első évfordulón nem volt külön poszt,se különleges koccintás.Idén sem terveztem semmi extrát.Igaz,most a második évfordulót már fejbe tartottam és egy 30 éves Brora került a poharamba és felköszöntöttem vele magam és a blogot:)
Aztán úgy alakultak a dolgok,hogy pár nappal a hivatalos blog szülinapnak tekintett dátum után, két tucatnyi kiválasztottal egyetemben lehetőséget kaptam egy új palackozás letesztelésére illetve az adott lepárló két másik maltjának kóstolására.Ezért kapva az alkalmon,ezt az interaktiv kóstolást egyfajta szülinapi ajándékként tekintve,a blogba témaként emelve most megosztom Veletek.
Lukasz barátom az Edinburgh Whisky Blogtól lepett meg a lehetőséggel és kért fel a Knockdhu Distillery három single maltjának tesztelésére.A maltok közt volt a lepárló legfrissebb palackozása az anCnoc Vintage 1996 is.Na és itt álljunk is meg egy pillanatra!Fontos rendet vágni a nevek,elnevezések közti lehetséges zavarban.A lepárló neve Knockdhu Distillery.1893-ban alapitották Knock falucska területén.A regionális beosztás szerint Speyside whisky ,érdekes,hogy a címkéjén mégis Highland maltként definiálja magát.A lepárló az első majd' száz évében csendben tette a dolgát,termelte a whiskyt a kor és a terület jellegének megfelelően.A különösen jó minőségű vízforrásai és a környék lágy tőzegje klasszikus maláta whiskyvé nemesitette a Knockdhu-t.1988-ban az akkor már évek óta zárva tartó lepárlót megvásárolta az InverHouse aki azóta is a tulajdonosa.Két évvel később újra indult a termelés,megjelent az első hivatalos palackozás.1993 óta egy stratégiai döntés után a Knockdhu single maltjai anCnoc néven szerepelnek a piacon.Az ok,hogy a nagyon hasonló nevű Diageo tulajdonolta Knockando Distillery maltjaival ne keverje össze a vásárló a hasonló csengésű nevek miatt.De,hogy kissé még jobban megkeverjük a dolgokat:a Knockdhu jelentése "fekete domb".Míg az anCnoc jelentése "domb".(A diageos Konockando jelentése pedig "kis fekete domb".)2003-ban megújult a külső megjelenés,azóta is ezt a dizájnt viszi a márka.A tulajdonosok az elmúlt években komoly és állandó,főleg technikai fejlesztést hajtottak végre a lepárlóban,így a Knockdhu jövője és az anCnoc maltok létezése biztosított.A termelés kb.15%-a jelenik meg single maltként(éves max.kapacitás 1.5 millió liter),a többi az InverHouse blendjeibe kerül.A housestyle egy lágy,hagyományos jegyeket mutató,krémes,könnyed malt.Az anCnoc egy kevésbé populáris márka,a rengeteg vetélytárs mellett nem nagyon tudja a többség beazonosítani.Ezért is kezdett az anCnoc a megújulásával egy időben egy olyan kampányba amiben a whisky a megfelelő közegbe emelve figyelmet generálhat maga felé.A választás a kultúrára esett,igy a lepárló illetve az anCnoc single malt whisky évek óta támogatja az edinburghi,glasgowi színházi fesztiválokat,országos művészeti és üzleti eseményeket,rendezvényeket.Legnagyobb esemény ahol az anCnoc a fő támogató, a Leeds International Film Festival,ahol legutóbb az Oscar-díj esélyes The King's Speech című filmet köszöntötték a nyitógálán a whiskyvel.Elmondhatjuk tehát,hogy az anCnoc benne van a nemzetközi művészeti közegben.Remek választás volt a cég marketingeseitől,hiszen a kifinomult,könnyen fogyasztható malt így az értékét az alkotás és szórakozás legfontosabb szegmenséhez csatolta.A hardcore malt fogyasztók közt kevésbé preferált ital,talán a szűk portfolió és egyszerű karakterei miatt.Én a whiskybe való elmerülésem elején kóstoltam,akkor nem találtam érdekesnek,sőt,felejthetőnek ítéltem és azóta sem mondhatom,hogy fogyasztottam volna rendszeresen.A jelenlegi alapkínálatuk a 12 éves,16 éves,és az idén januárban megjelentetett Vintage 1996.A korábbi palackozásaik közül ismert a Vintage 1975,1991,1993,1994,1995.Lássuk,mit mutatott az anCnoc vertical teszt.
anCnoc 12 Years Old 40%
A portfolió alap maltja.Az anCnoc előállítása tradicionális módon történik.A régi időkben szerte Skóciában a tőzeg használata elterjedt volt,aztán a technikai fejlődés során ez visszaszorult.Az anCnoc hagyományos módon termel,bár alig 20%-a a whiskyjeiknek készül tőzegelt malátából,ez is csak az elmúlt évben nőtt ilyen mértékűvé.Persze nem valami agyon tőzegelt maltot kell elképzelni,csak egy kis jelzésértékű füst bukkan fel időnként.A 12 éves anCnoc színe a hársmézet idéző arany halványabb árnyalata.Illatában a malátás édesség evidenciájában felbukkan egy kevés rágógumi,fuvallatnyi mentol és alattuk egy szolid citrusos aromacsokor.Kellemes,barátságos.Ízében mindent uraló malátás jegyek,masszív édesség,lédús körte,kis vanilia,mentol és finom fűszeresség.Egy kis chilli a delikát jegyek tetején.Nagyon terpeszkedik az édesség,finoman,határozottan uralja az egész élményt.Nem az a bourbonos terjengősség,hanem a maláta természetes,elegáns szirupossága,kissé vajas-vaniliás édessége.Meglepett,őszintén szólva.Semmi kiugróan nagyszerű nincs benne,de el kell ismerni,hogy jobb mint amire emlékeztem.Lecsengése közepesen hosszú,természetes, édes,száraz és a fa/tőzeg/füst kombó is beköszön udvariasan.A száraz tesztnél-amikor a már üres pohárban orroljuk az illatokat egy baromi erős citrom illat bukkant fel.Remek kis malt,jókedvre derített,simán eltudom képzelni egy nemzetközi gála forgatagában ahogy férfiak,nők örömére megmutatja a klasszikus felföldi whisky világát.Szolid,csendes és igen,inkább egy kellemes,hagyományos felföldi mint speysidei.AnCnoc 12 years old rehabilitálva.
anCnoc 16 Years Old 46%
A 16 éves anCnoc-hoz volt szerencsém nemrég és eléggé zavarba hozott.Nem tetszett,semmilyen volt.Egyszerűen nem volt mit mondani róla.Most mikor megjött a csomag és láttam,hogy benne van a 16 éves is,arra gondoltam talán lesz lehetőségem újra értékelni ezt a whiskyt.Tévedtem.A teljes egészében bourbon érlelésű(refill) anCnoc 16 YO komoly csalódás.Színe halvány sárga.Illatában azonnal friss faforgács bukkan fel-az egyetlen számomra érdekes illat ebben a maltban-,röpke citrus.Nagyon puhán érkeznek az élmények,szinte bele kell mászni a pohárba illatokért.Vizzel kicsit füves,az egész visszafogott,túl jellegtelen.Ízében kevés vanilia,lágy gyümölcsösség de jellegzetes karakter nélkül,a tanninok,a tölgyes jegyek is mocorognak de az egész felett ott érezhető egy az italhoz mérten agresszív fűszeresség.Kesernyés,köményes,gyömbéres.Chilivel pörkölt mogyoró.Lecsengésében is megmaradnak ezek.Rövid,száraz búcsú egy kis füsttel.Ez a whisky nagyon nem a én stílusom.Nekem semmit nem adott,több mint felejthető.
anCnoc Vintage 1996 46%
Az 1996-os évjáratú anCnoc újdonság,most januárban palackozták először.Gyakorlatilag ez a teszt a bemutatkozója.Arany szín.Testes,olajos whisky.Imádom a "lábakat" ahogy iszonyú lassan ereszkednek le a pohár falán.Ez már szemmel láthatóan más világ mint a jellegtelen 16 éves ,de még a 12 éveshez képest is egy lomha,nemesebb élményt ígérő textura mozdul a poharamban.Percekig élveztem a malt olajos lassúságát.Rég láttam ilyen elegáns testességet.Önmagához mérten,persze.Illatában azonnal felismerhető a sherrys hordók dominanciája.Kicsit földes,mint egy tradicionális whiskyraktár,ahol a döngölt föld nedvessége a rá kifolyt whisky illatával keveredik.Felismerhető herrys jellegzetességek,mazsola,fügepüré,kakaó,mogyoró,kis tölgy,mindez egy kellemes,,szolid gyümölcsös-citrusos alapon.Éreztem egy adagnyi karamellizált cukrot is.Élvezetes,bár nem túl egyedi illategyveleg.Ízében klasszikus.Diós,toffee,piskótás,szegfüszeg és egyéb fűszerek.A füst egy kis kesernyés libbenésig van csak jelen.Lecsengése közepes,kicsit csípős füszerek vezetik le..Összességében egy erős közepes malt,kellemes illatokkal és erős,átlagos karakterekkel.Nem okozott csalódást,igazából tetszett is.
Összefoglalva a szülinapi anCnoc tesztet,meg kell állapítanom,hogy az anCnoc stílusa valóban hordoz magában valamit a tradicionális whiskyk világából.Sokkal vibrálóbb,gyümölcsösebb élményt vártam de a whisky udvariasan jelezte,hogy bár ugyan a művészek közt forgolódik,azért a jellege megmaradt klasszikus skótnak.Tulajdonképpen kurva jó kis délután kerekedett általuk.A 12 éves meglepetés volt,malátás édessége minden alkalomra ajánlható könnyed,délutáni,tavaszi whisky.A Vintage 1996 nagyon szép megjelenésű,tetszetős,piskótás malt.Bátran ajánlhatom,ha valaki nem ínyenc,hanem csak egyszerűen élvezni akar egy jó kis whiskyt.A 16 éves totál csőd számomra,nem tetszett.Az italok nem hűtve szűrtek és színezékmentesek.A 12 yo és a Vintage 1996 sherry és bourbon hordós vegyes.Előbbinél talán a bourbon hordók,utóbbinál a sherrysek dominánsabbak.Hogy kinek és hol ajánlanám?Nem tudok elszakadni a whisky és a marketingje által sugallt világtól,talán mert valóban remekül passzol a kettő egymáshoz.Egy kora délutáni állófogadáshoz,harmincas értelmiségieknek,egy-egy megnyitó,premier,kiállítás köszöntő italaként.