Kis hordós innovációk - BenRiach Peated Quarter Cask és Glenlgassaugh Octaves duó
2016. június 07. írta: Barman's Choice

Kis hordós innovációk - BenRiach Peated Quarter Cask és Glenlgassaugh Octaves duó

 

Nem vesztegette az időt a Brown-Forman . Egy hónappal azután,hogy váratlanul és a nagyközönség számára meglepő gyorsasággal megvásárolta a BenRiach Distillery Company-t , három single malt lepárlójával (BenRiach,GlenDronach,Glenglassugh) máris itt az új gazda bemutatkozó palackozása. Nem is egy, hanem a BenRiach és a Glenglassaugh képviseletében egyszerre két, tradicionális érlelési metódusra épített innováció.

Kezdjük a cégcsoport névadó lepárlójától érkező újdonsággal. Nyilvánvalóan ez és a másik friss megjelenés is inkább PR célokat szolgál , hiszen az új tulajdonos olyan palackozásokkal mutatkozik be a közönségnek amelyek egyszerre hangsúlyozzák a márkák fejlődőképes de egyben hagyománytisztelő mentalitását. Ehhez pedig jó ideje már, hogy a skót whiskyipar általában a negyedhordós azaz a quarter cask érlelt maltokat találja megfelelőnek.

A quarter cask sokak szerint a leghagyományosabb hordóméret a skót maláta whisky érlelése során,lévén a több száz évvel ezelőtti viszonyokat figyelembe véve a whiskyt gyakorlatilag bármilyen elérhető tárolótartályba -értsd hordóba- töltötték de a legpraktikusabb módja annak,hogy az életvíz szállítható legyen a kisebb térfogatú hordóknak kedvezett.Ezeket a negyedes - vagyis a standard méretűnek számító kb 200-250 literes hordók negyednyi térfogatának megfelelő méretű - hordókat könnyedén fel lehetett rögzíteni a teherhordó állatokra , így a nagymennyiségű kereskedelem előtti időszak magánvásárlói könnyebben haza tudták fuvarozni az italukat.Nyilván a  quarter cask népszerűségének kedvezett a korabeli tárolókapacitások ( kevesebb tudatosan tervezett raktárépület) csekélyebb mérete mellett az a megfigyelés is , hogy a kisebb felületű hordóban a párlat és a fa közti interakció sokkal gyorsabban eredményezett pozitív változásokat. Mint tudjuk a whisky aromáinak túlnyomó része a fának köszönhető ,pontosabban a fa és a párlat kapcsolata alatti időben az előbbinek az utóbbira gyakorolt intenzív hatásának. A quarter cask érlelés ezért a fiatalabb maltoknál kvázi gyorsabb eredményt hoz ,míg az idősebb maltoknál egyfajta turbó funkciót lát el. Ez a fajta érlelés és ezen a néven való megjelentetése a whiskynek már bevett gyakorlat,legékesebb és egyik legsikeresebb példája ennek a Laphroaig Quarter Cask.

Az új Brown Forman éra első maltja tehát a BenRiach Peated Quarter Cask nevű single malt lett. Vagyis nem csak az érlelési metódussal igyekeztek hangoztatni az innovatív irányt, hanem egy Speyside környéki maltoknál a modern időkre nem jellemző tőzegelt maláta felhasználásval is.Bár a BenRiach nem újonc a tőzegelt maltokban - ma napig egyik legsikeresebb variációjuk a BenRiach Curiositas ami kimondottan peated whisky - ez így együtt, tőzeg és negyedes hordó,abszolút megfelel egy érdekes és figyelemfelkeltő palackozásnak. Nyilván a cél ez volt.

A BenRiach Peated Quarter Cask színe ragyogó arany, illatában a füstölt fa és a tűzre vetett hanga,vadvirág aromái mellett érett gyümölcsök ismerhetők fel. A tőzeg erőteljes jegyeit barackos gyümölcsösség,fahéjas cukor és friss árpa kissé gyógynövényes száraz kesersége ellensúlyozza.Ízben gazdag tőzeg, friss körte és nektarin. Mogyorós-diós tölgyes jegyek,egy csipetnyi fehér bors szállítja a tölgyfűszereket ami egy csep zöldcitromos élességgel egy üde, füstös lecsengéssel távozik.

A palackozás megjelenése a nem rég megújult BenRiach dizájnhoz passzol,a grafika a címkén eléggé informatív és visszafogott. Mindenképpen jó választás ez a whisky arra ami szerepet szánt neki az új gazda ! Ahogy ők írják le az új whiskyt, a Peated Quarter Cask egy tőzeges gyümölcsbomba ! Mi más..?

 

qc.jpg

 

Ahogy azt megszokhattuk az elmúlt években, a BenRiach Distillery maltjai szimbiózisban érkeznek a cégcsoport másik főzdéinek maltjaival . Többnyire eddig a GlenDronach volt a BenRiach párja egy-egy új adag bemutatásánál, most azonban a csoport prémium kategória felé irányított single maltja, a Glenglassaugh csatlakozott a tőzeges-negyedes BenRiach mellé a sajtótájékoztatón. Nem is egy, hanem két új Glenglassaugh, ami igazán örömteli és önmagában megérne egy saját posztot, de maradjunk annál a kimondatlanul elvárt tulajdonosi igénynél, hogy a BenRiach-GlenDronach-Glenglassaugh triumvirátus közös megjelenései a cégcsoport identitását erősítik, így most én is egy bejegyzésben köszöntöm az új whiskyket.

A Glenglassaugh megvásárlása annak idején legalább olyan váratlan volt a Billy Walker vezette  csoporttól mint ahogy a Brown Forman megvette az egész BenRiach érdkeltségeket.Már amikor a portsoy-i szeszfőzde csatlakozott a BenRiach csapatához , Walkerék bejelentették, hogy a Glenglassaugh lesz a cégcsoport prémium termékcsaládja. Ennek megfelelően az azóta megjelent kiadások ezt az irányt igyekeztek képviselni viszont ezáltal a háttérbe szorult egy a márkát a nagyközönségnek is bemutató alapsor felállítása. Mert erre sajnos a Revival,Evolution , Torfa nem volt alkalmas. Kérdés, hogy egy prémium terméknek kell e alapsor ? Most a két új Brown Forman éra első palackozásaiként bemutatkozó malt ezt igyekszik árnyalni. A Glenglassaugh Octaves Classic és a Glenglassaugh Octaves Peated ahogy a nevük is mutatja,szintén kishordós érlelések. Míg a quarter cask általában egy hogshead (kb 250 liter) hordó negyednyi mérete , addig az octave típusú kishordó egy butt méretű hordó (kb 500 liter) dongáiból épített nyolcadnyi méretű "tölgybölcső". Az érlelés metódusa ugyanaz, minél kisebb a hordó mérete annál nagyobb fafelülettel találkozik a benne alvó párlat , így a végeredmény egy intenzívebb aromákkal bíró whisky lesz. A Classic a nevében hordozza szerepét, egy a housestyle előnyeit hangsúlyozó vezető malt , míg a Peated nyilván egy tőzeges változat. Mindkét új cucc korjelölés nélküli , ahogy a BenRiach Peated Quarter Cask is és mindkettő 44 %-os alkoholtérfogattal jelenik meg. Bár a BenRiach maltjaira egy-két kivételtől eltekintve a korjelölés volt a jellemző , azt gondolom ezúttal még sem kell vészharangokat kongatni, hogy na tessék, itt egy multicég és máris NAS , mert a most kiadott whiskyk szerepe egyérelmű. Egy pozitív üzenet a hagyományok és az innováció kombinálásával. Ennek mind külsejükben, mind tartalmukban megfelelnek.

A Glenglassaugh Octaves Classic arany színben pompázik , illatában cukrozott alma, sörbet egy adagnyi melengető fehérborsos és fahéjas fűszerességgel.Íze a zöldalma,ringló és a frissen gyalult fa vaniliás, édes malátás jegyeivel,lecsengésében hosszan megtartva ezt.

oc.jpg

 

A Glenglassaugh Octaves Peated gazdagon tőzegelt malátából készített whisky. A kóstolásnál felbukkan egy adg kajszibaracklekvár,zöld szilva, erőteljes feketeborsos fűszeresség,egy állandóan jelenlévű édeskés aromákkal és visszafogott tőzeges füsttel.

op.jpg

 

Azt gondolom a fenti whiskyknek egyértelműen helye van nem csak a BenRiach csoport portfóliójában, hanem az egész skót single malt palettán. Lévén a tulajdonosváltás annyira friss, hogy szó sem lehet az új gazda befolyásáról ilyen mélységben, tekinthetjük ezt a Billy Walker éra búcsúzásának is. Az pedig, hogy ez mégis a Brown Forman bemutatkozásaként valósul meg mutatja, hogy a profizmus és az innováció nem feltétlenül ördögtől való marketingdumák.

Reméljük a jövőtől a legjobbakat, de legalábbis az eddigi minőség és siker tovább éltetését mindegyik márka tekintetében !

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása